Det våras för flygbolagen – lyfter efter pandemin

Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 22 feb. 2023
flygbolagen
Flygbranschen är påväg tillbaka (Foto: Pixabay).

Efterfrågan på flygresor ökar och fler flygbolag reser sig ur askan in i elden efter pandemin. I år väntas resandet nå nya toppnivåer, menar experter. 

ANNONS
ANNONS

Det har varit en kämpig tid för flygbolagen.

Branschen stötte på patrull och blev nästintill paralyserad under pandemin. Men nu våras det för flera av de flygbolag som tvingades göra nedskärningar under perioden. Investerare lockas tillbaka och branschen är påväg att göra ett lyft när många vill resa igen.

Det finns flera exempel på detta.

MISSA INTE: Experten: Moms-monster försvårar grön omställning

Kommer att nå nya toppnivåer 2023

Lågprisbolaget Virgin Australia drabbades hårt under pandemin, men efter att ha genomgått en förvandling under Bain Capitals nya ledarskap, har företaget rest sig ur askan i elden.

Ryanair gick med vinst under det fjärde kvartalet 2022 och spår fortsatt vind i seglen framöver.

“Flyg är någonting som man vill investera i igen”, säger Jun Bei Liu, portföljförvaltare på Tribeca Investment Partners i Sydney till Bloomberg. 

Internationella civila luftfartsorganisationen i USA tror att intresset för flygresor kommer att öka. De menar att efterfrågan på flygbiljetter kommer att nå 2019 års toppnivåer som registrerades före pandemin – bara under detta kvartal. Vid årets slut kommer efterfrågan till och med att vara 3 procent högre.

ANNONS
ANNONS

Förlust på tusentals miljarder

Kinas återöppning bidrar till flygbranschens lyft.

Före pandemin var Kina den största marknaden för utrikesflyg. Nu när gränserna åter är öppna, spås en ökning av resorna till destinationer som USA, Singapore och Japan. Det Hongkong-baserade flygbolaget Cathay Pacific Airways tror att bolaget i år kommer att gå med vinst –  för första gången sedan 2019.

Sammantaget innebär detta en skarp u-sväng för flygindustrin – som under de senaste tre åren har dragits med förluster på nästan 200 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 080 miljarder kronor.

Läs även: Flygrädd? Här är de farligaste platserna i ett flygplan

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.