Experten: Moms-monster försvårar grön omställning

Uppdaterad: 21 feb. 2023Publicerad: 21 feb. 2023
momsregler
"Momsreglerna har blivit ett monster – ingen överblickar regelverket längre", säger Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv (Foto: Pixabay).

Samtidigt som regeringen vill underlätta för näringslivet att öka sina gröna investeringar, sätter föråldrade momsregler käppar i hjulen. Enligt experten Anna Sandberg Nilsson borde politikerna prioritera att momssystemet görs om – eftersom det finns flera fördelar. 

ANNONS
ANNONS

Flera av de momsregler som används idag togs fram på 1960 och 1970-talen. De är nu omoderna och försvårar en gröna omställning.

Politikerna prioriterar inte heller att förenkla och förändra de regler som är problematiska – men egentligen borde inte en förändring vara så svår. Det menar Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv.

“Diskussionen handlar mest om momssatser på olika varor – prata i stället om regler som ger dubbelmoms. Att åtgärda sådana regler borde vara enklare att få en politisk enighet kring. Momsreglerna har blivit ett monster – ingen överblickar regelverket längre”, säger hon i en intervju med Tidningen Näringslivet.

Det moms-monster Anna Sandberg Nilsson pratar om drabbar företagen i form av höga risker och kostnader, vilka i sin tur påverkar konkurrensförmågan negativt. Vissa företag slutar till och med att göra vissa transaktioner med andra länder för att momsreglerna är för krångliga.

MISSA INTE: Så tjänade Kronofogden 145 miljoner – på kriminella

Fler fördelar om reglerna ändras

Anna Sandberg Nilsson menar att politikerna borde syna reglerna ”genom ett par gröna glasögon”, och reda ut vilka effekter momsreglerna ska ge och vad de faktiskt ger. Föråldrade momsregler sätter inte bara käppar i hjulen för en grön omställning, utan påverkar ekonomin i stort.

“Förutom att vi skulle få större schvung på den cirkulära ekonomin så är det dålig cash management eftersom vi skulle få bättre snurr på transaktioner i samhället om felen åtgärdas”, säger hon till Tidningen Näringslivet.

ANNONS
ANNONS

Företagen borde belönas – inte straffas

Nyligen lämnade Svenskt Näringsliv sitt remissvar på ett förslag från EU om en stor momsreform som handlar om att förenkla och förbättra reglerna. Det handlar bland annat om att förhindra momsbedrägerier genom en förbättrad skattekontroll, samt att få tillgång till transaktioner via plattformar som idag inte beskattas som de borde.

“Digitaliseringen ska naturligtvis utnyttjas och bedrägerier bekämpas men reglerna riskerar att lägga en otroligt stor kostnadsbörda på våra företag, vilket skulle försämra konkurrenskraften i stället för att förbättra den”, säger Anna Sandberg Nilsson.

“Företagen borde belönas i stället för att straffas”, säger hon.

Läs även: Ray Dalio fick miljardmuta – för att gå i pension

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.