Trots att det varit mest kris och katastrof i flygbranschen på senare tid kommer nu Airlineratings.coms lista över världens bästa flygbolag i år. I topp finns Qatar Airways, och  Finnair kniper plats 15.

ANNONS

Bästa flygbolaget 2022 är Qatar Airways. Företaget får utmärkelsen ”för sin innovation, produkt och branschledarskap och för sitt engagemang i att hålla liv i långflygningarna under covid-19”, enligt Airlineratings.com.

Fortsatte flyga under pandemin

”Qatar Airways beslut att fortsätta flyga genom pandemin innebar att det blev världens största internationella flygbolag och drog in en enorm vinst – det enda stora flygbolag som gjorde det”, säger Geoffrey Thomas, chefredaktör på Airlineratings till CNN.

I bedömningen tar Airlineratings.com med ålder på bolagens flotta, miljö- och säkerhetsaspekter, passagerares recensioner och produkterbjudanden.

Årets miljöpris till Etihad Airways

På andra plats kommer, precis som i fjol, Air New Zealand. Bolaget får beröm för bästa erbjudanden i klasserna premium economy och economy, och är också det bästa alternativet för långflygningar i Stilla havsområdet.

Nummer tre är Etihad Airways, som har sin bas i Förenade Arabemiraten. Bolaget fick också utmärkelsen Årets miljöflygbolag.

Finnair får bra betyg

Finnair kniper plats 15, och är därmed bästa europeiska flygbolag – om vi inte räknar Turkish Airways som heleuropeiskt. Turkish Airways hamnar nämligen så högt som på nionde plats på listan över världens bästa flygbolag.

Världens bästa flygbolag 2022 – här är listan
Finnair hamnar på en hedrande plats 15 bland världens bästa flygbolag. Foto: TT

Enligt Geoffrey Thomas är det fortfarande så att pandemin påverkar flygbolagen. Däremot inverkar inte den senaste tidens kriser med förseningar och inställda flyg listans utseende.

ANNONS
ANNONS

”Den nuvarande krisen för resandet spelade ingen roll, eftersom det är en unik händelse”, säger Thomas enligt CNN.

Tjugo bästa flygbolag 2022

1. Qatar Airways

2. Air New Zealand

3. Etihad Airways

4. Korean Air

5. Singapore Airlines

6. Qantas

7. Virgin Australia

ANNONS
ANNONS

8. EVA Air

9. Turkish Airlines

10. All Nippon Airways

11. Cathay Pacific Airways

12. Virgin Atlantic

13. Japan Air Lines

14. JetBlue

15. Finnair

ANNONS
ANNONS

16. Emirates

17. Hawaiian

18. Air France/KLM

19. Alaska Airlines

20. British Airways

Läs även: Så påverkas flyget av kriget i Ukraina  [Dagens PS]

Läs även: De 20 säkraste flygbolagen i pandemitider [Dagens PS]