När varenda italienare lägger några hundralappar blir det en bra slant. 77 miljarder euro, för att vara exakt. Det är värdet på Colosseum i Rom, enligt Deloitte.

ANNONS

Det är förstås inte aktuellt med en försäljning av amfiteatern i Rom vi alla känner som Colosseum. Men skulle man sätta en prislapp på byggnaden skulle det stå 77 miljarder euro på den, hävdar Deloitte.

Colosseum bidrar, rapporterar Bloomberg, med 1,4 miljarder euro till Italiens bruttonationalprodukt varje år. Men dess totala värde är väldigt mycket större än så, säger Deloitte som uppskattar det immateriella värde italienarna sätter på Colosseums existens till 77 miljarder euro.

Så mycket satsar var och en för Colosseum

För den som undrar hur Deloitte har kommit fram till detta är svaret att man gör sin värdering utifrån en undersökning där italienare tillfrågats hur mycket de är beredda att betala för att bevara en tillgång eller tjänst utan att ha någon direkt användning av den, kanske inte ens indirekt drar nytta av den och inte heller ser någon sådan nytta i framtiden.

Efter att ha tagit sig igenom den långrandiga frågeställningen svarar genomsnittsitalienaren att hen skulle lägga 57 euro på Colosseum. Invånarna i Rom – som så att säga har hemortsrätt i sammanhanget – är i snitt beredda att lägga hela 90 euro var.

Men så är Colosseum också Italiens mest besökta monument och lockade 7 miljoner turister 2019, sista året före pandemin.

ANNONS
ANNONS

2011–2016 gjordes en restaurering av monumentet för 25 miljoner euro, finansierad av Tod´s Group.

Läs även: Världens 10 vackraste sevärdheter [Dagens PS]