Med en krona som förlorar i värde mot dollarn och euron är det värt att fundera över nya resmål i år. Länder som Albanien, Rumänien, Indien och Nepal toppar listan där reskassan varar längst just nu för svenskar.

ANNONS

Glöm länder som USA, Island, Schweiz och Israel. I alla fall om reskassan ska räcka en stund. Fundera istället på nya länder som inom Europa inkluderar Albanien, Rumänien, Turkiet och Polen.

Utanför Europa ligger Asien bra till där länder som Indien, Nepal, Vietnam och Sri Lanka toppar listan över de billigaste destinationerna att besöka för svenskar, uppger Di.

Tänk på budgeten genom resmål

Trots dystra tider vill svenskar ut och resa i världen. Men det gäller att tänka smart om man inte vill att budgeten ska skena iväg, där kronan har tappat runt tio procent mot valutor som euron och dollarn på ett år.

Det går dock fortfarande att få valuta för sina pengar, bara man vet var man ska åka. Länder som Indien, Colombia och Kambodja har betydligt längre levnadskostnader än i Sverige så det kan vara en tanke att styra kosan mot sådana destinationer.

”Boendekostnaderna i länderna som toppar årets semesterindex är kring en femtedel av kostnaderna i Sverige”, säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex.

Svenskar vill fortsatt resa

Trots det ekonomiska läget är det få som helt avstår från att resa, där över hälften av resenärerna uppger att de försöker hitta billigare resor, i en undersökning som reseförmedlaren Ticket nyligen gjorde.

ANNONS
ANNONS

”En utlandssemester står högt på önskelistan. Då är det annat som prioriteras bort för att man äntligen ska kunna få sol, bad och miljöombyte igen,” säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Läs även: Hög inflation – glöm solresor i sommar [Dagens PS]