Dagens PS

Prinsen som blev världsberömd designer

Designern Sigvard Bernadotte
Sigvard Bernadotte föddes som prins, gifte bort sin prinstitel, men blev istället en av Sveriges mest aktade designers. Ett livsöde med kunglig glans. (Foto: Jaeger/ Bernadotte-arkivet)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Sigvard Bernadotte var prinsen som blev en av Sveriges främsta designers. En man som vågade gå sin egen väg. På gott och ont.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Prins, prins det är väl inte så märkvärdigt. Det har visserligen sina fördelar att vara den man är, men samtidigt kan man förbanna det öde som lät en födas till prins…”

Orden är den unge prins Sigvard Bernadottes och tecknades ned av honom i hans dagbok 1927.

Att födas in i det svenska hovet, kan, om du vill, vara en väg till ett ganska så behagligt liv.

Orkar du bara med den mediabevakning som kommer följa dig i hasorna hela livet, så kan du nog se fram emot en hyfsat behaglig tillvaro.

Men du kan ju också välja att gå din egen väg. Lägga allt “hoveri” åt sidan och istället kolla efter vad du själv tycker är roligt. Och vad du själv vill välja att stå för.

Som en helt vanlig människa alltså.

Sigvard Oscar Fredrik Bernadotte föddes den 7 juni 1907 i Stockholm. Som son till Gustaf IV Adolf och kronprinsessan Margareta föddes han in i successionsordningen i familjen Bernadotte.

Silverdesign var en mycket stor del av Sigvards produktion.
En beslutsam Sigvard Bernadotte framför några av alla de silverföremål han designat. (Foto: Livrustkammarens arkiv)
ANNONS

Men det kungliga ljuva livet blev snart alldeles för tråkigt för den unge prinsen.

Skolgången klarades av på Lundsbergs skola där han tog sin studentexamen 1926. Han blev då också den förste studenten i familjen Bernadotte.

Studerade vidare

Utbildningen fortsatte sedan på Uppsala universitet, följt av studier i konsthistoria och statskunskap. År 1929 kunde han som första Bernadotte ta en akademisk examen.

Margarethe-skålarna blev omåttligt populära.
De omåttligt populära och mångfaldigt kopierade Margarethe-skålarna designades av Sigvard för Rösti 1950. (Foto: WikiCommons/Holger.Ellgaard)

Vad som mest hade fångat honom var just design.

Hans talang inom konstnärliga områden blev snabbt uppenbar, och han började att etablera sig som en framstående formgivare och konstnär.

Hans arbete omfattade en rad olika discipliner, inklusive möbeldesign, grafisk design och keramik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hittade stilen

Han fortsatte utbilda sig, nu vid Tekniska skolan i Stockholm, där han läste på den dekorativa linjen hos professor Olle Hjortzberg.

Det var här Sigvard lade grunden till sin strama stil som sedermera skulle göra honom berömd.

Virrvarr togs ursprungligen fram tillsammans med Perstorp som ett underlag till skärbrädor. Strecken i ett virrvarr skulle dölja de repor som knivarna gjorde på underlaget.
Mönstret Virrvarr blev ett av hans mest kända verk. Här på tryckplatta på dörrarna till Stockholms tunnelbana. (Foto: WikiCommons/Holger.Ellgaard)

Sigvards konstnärliga bana blev uppskattad.

Han skapade flera ikoniska möbelstilar, med moderna och funktionella designelement. Hans estetik betonade enkelhet och elegans, och hans verk anses fortfarande vara banbrytande inom skandinavisk design.

Ett vanligt giftermål

Privat stökade det dock till sig när han 1934 gifte sig med den icke kungliga tyskan Erica Patzek. Äktenskapet väckte uppmärksamhet och ogillande från det svenska kungahuset, vilket ledde till att Sigvard förlorade sin kungliga titel och blev av med sin tronrätt.

ANNONS
Vem har inte öppnat en konservburk med denna?
Konservöppnaren Röda Clara designade Sigvard för Nilsjohan 1966. (Foto: WikiCommons/Jonn Leffmann)

Hans gärning inom konst och design växte över tid och han blev snart en av våra största och mest namnkunniga formgivare.

Konservöppnaren Röda Clara, utombordsmotorer, mönstret Virrvarr, entreprenadmaskiner och silversmycken – inget var för litet eller för stort för Sigvard Bernadotte att designa.

Danskt samarbete

Då många av hans samarbeten gjordes med danska formgivare, var det naturligt att han 1950 startade designfirman Bernadotte & Bjørn tillsammans med dansken Acton Bjørn med huvudkontor i Köpenhamn och filialer i New York och Stockholm.

Penta-utombordare designad av Sigvard Bernadotte.
Nya kåpor och färgsättningar hjälpte Sigvard Penta med 1967. (Foto: Archimedes Penta)

1964 öppnade han sin egen designstudio Bernadotte Design AB i Stockholm där han bland annat tog fram Marabous nya logotyp i slutet av 1960-talet, och designade flaskan till Explorer Vodka 1957.

Kämpade för titeln

ANNONS

Hans förlust av prinstiteln 1934 blev dock ett hårt privat slag mot honom.

Under stora delar av sitt liv kämpade han mot Hovet och staten för att få titeln åter. En kamp han inte hann driva i mål innan han avled 2002.

Som något slags plåster på såren adlades han 1951 tillsammans med Carl Johan och Lennart Bernadotte och upphöjdes till greve av Wisborg av storhertiginnan Charlotte av Luxemburg.

Stilsäker var han alltid. Hans klädintresse resulterade bland annat i denna snygga kavaj
Stilsäker var han alltid. Hans klädintresse resulterade bland annat i denna snygga kavaj. (Foto: ur boken Designprinsen/Jan Bengtsson)

Sigvard Bernadotte kom att bli en av de som stod emot det kungliga trycket och vågade gå sin egen väg. Detta val gav Sverige en stor designer och en man som i dag är aktad i konstnärskretsar.

Hans arv lever vidare och fortsätter att inspirera människor runt om i världen.

Vill du läsa mer om Sigvard Bernadotte kan du gärna göra det här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS