Dagens PS

Pater Noster prisas som bästa koncept i världen

Pater Noster prisas
Det lilla hotellet mitt ute i havet får pris som världens bästa konceptidé. Bild: Pater Noster/Instagram
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 20 jan. 2022Publicerad: 20 jan. 2022

Pater Noster utanför Marstrand utses till världens bästa hotellkoncept. Den 154 år gamla fyrmästarbostaden vinner guld i de prestigefyllda AHEAD Global Awards.

Mest läst i kategorin

The Awards för Hospitality, Experience and Design, AHEAD, är den allra viktigaste utmärkelsen när det gäller hotell- och hospitalitybranschen. I den globala juryn sitter 80 prtdonrt, och de belönar nu Pater Noster och designbyrån Stylt med den prestigefyllda utmärkelsen som världens allra mest innovativa projekt. Global New Concept Award delas ut till det koncept som förenar arkitektur, design och upplevelser till en helhet.

“Ett litet fyrmästarhem på den svenska västkusten som utses till världens bästa hotellkoncept i konkurrens med globala miljardinvesteringar – det säger en hel del om den nya synen på vad som egentligen är lyx”, säger Stylts grundare och kreative ledare Erik Nissen Johansen enligt Göteborgs Posten.

Pater Noster får pris

Stort internationellt intresse

Pater Noster startade sin hotellverksamhet 2020, och sedan dess har konceptet väckt stor uppmärksamhet världen över. Det lilla hotellet, med nio rum. en matsal och ett vardagsrum, vann redan under sitt första år en av världens mest prestigefyllda tävlingar inom hotelldesign, Golden Keys Awards.

Fyrmästarbostaden stod övergiven från 1977, när fyren automatiserades, och väcktes sedan till liv av designbyrån Stylt. Stylts Erik Nissen Johansen är också delägare i hotellet.

Leva på öns villkor

Pater Noster är inrett som om fyrvaktmästaren och hans familj fortfarande bor kvar, med specialdesignade tapeter och begagnade möbler köpta i Bohuslän. Den äkta känslan är blandad med modern konst, så man följer hela tidslinjen från 1800-talet och framåt.

“Vi ville återupprätta fyrmästarens bostad, så att man kan känna hur det är att leva på den lilla öns villkor” säger Erik Nissen Jenssen till Göteborgs Posten i samband med Golden Keys-priset. “Och äta fisken som fisken som fångas i havet. Och hummer, tång och krabba. Gästerna får dra upp sin egen mat och sedan laga den”.

Läs även: Afterski i Aspen – här är de 5 bästa ställena 

Läs även: Bicky reser nya hotell – trots brakförlust 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Senaste nytt