Vi har lärt oss att ett sunt leverne, regelbunden träning och rätt kost kan bidra till att motverka utvecklingen av cancer. Men även om det kan hjälpa i vissa fall tycks verkligheten oftast vara mer grym och kaotiskt än så. Faktum är att de flesta fall av cancer beror på en sak: otur.

ANNONS

Det menar de två forskarna Bert Vogelstein och Cristian Tomasetti i en uppmärksammad och kontroversiell studie som nu publiceras i inflytelserika vetenskapstidsskriften Science, skriver sajten Popular Mechanics som citerar amerikanska NPR.

Enligt forskarduon är de flesta typer av cancer oundvikliga eftersom de helt enkelt orsakas av något av det mest naturliga som finns – mutationen. Mutation är drivkraft och ett måste för våra evolutionära utveckling och vore det inte för den hade många av arternas viktiga egenskaper aldrig uppkommit. Men i vissa fall blir det fel i kopieringen av DNA:t och felaktiga celler tar över våra friska vilket leder till cancer, skriver sajten och hänvisar till rapporten.

Redan för två år sedan stormade det rejält kring Vogelstein och Tomasetti när de publicerade en liknande studie. Därför har man valt att svara kritikerna direkt den här gången i samband med publiceringen.

”Vi vet att 40 procent av alla cancerfall kan förebyggas. Den stora frågan är de resterande cancerformerna som vi inte vet om de kan förebyggas”, sa Bert Vogelstein under en presskonferens.

Kortfattat menar forskarna i studien att cancer i 66 procent av fallen är slumpmässiga, 29 procent kan förebyggas och att 5 procent är genetiska.

Kritiken mot forskningsstudien ligger bland annat i att den kan kan undergräva viktig information om hur cancer kan förebyggas. Vogelstein och Tomasetti hoppas dock att deras upptäckt kan vara till tröst för föräldrar vars barn drabbats av cancer. Just barncancer uppkommer nämligen oftast slumpmässigt, menar man.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Chockmånga döda i cancer i finanskrisen [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Forskare i Sverige bakom cancergenombrott [DagensPS.se] >