Surfingsemestern på Nya Zeeland kan kryddas mer av skräckblandad förtjusning än turisterna hade väntat sig. På senare tid har den stora vithajen siktats mer än vanligt vid den mest populära kuststräckan. Företeelsen kan vara kopplad till klimatförändringarna.

ANNONS

Befolkning och besökare vid Bay of Plenty-regionen på North Island i Nya Zeeland har reagerat på att vithajar allt oftare simmar in mot kusten på sommaren.

2021 dog en kvinna som simmade i områdets vatten efter att en vithaj hade attackerat henne. Därefter har man allt oftare noterat att hajarna rör sig i området, och nyligen lyckades en grupp surfare precis undkomma en 3,5 meter lång haj som tog sikte på dem.

Vanligen attackerar hajar inte människor, men de kan missta surfbrädor för att vara sälar, vilket ingår i kosten.

Man vet inte om antalet hajar verkligen har ökat, eller om det är det ökade antalet turister i regionen som har lett till att de oftare än tidigare blir observerade, skriver the Guardian.

Oklart kring observationerna av vithaj

En grupp forskare på Waikito-universitetet ska tillsammans med den lokala ursprungsbefolkningen iwi söka svar på det förändrade beteendet hos vithajarna. Man håller det inte för omöjligt att klimatförändringarna, ett uppvärmt hav och ändrade strömmar av tempererat vatten kan inverka på vithajarnas närvaro.

Många frågor återstår att svara på.

”Slutar vi med en population som stannar här permanent, eller stannar de en säsong och vandrar vidare, eller ser vi kontinuerligt omsättning av olika hajar som kommer genom området ?” säger marinbiologen Phil Ross till The Guardian.

Lokala fiskare, båtar, surfare och simmare väntas kunna bidra med en del av den kunskap man söker.

En del av projektets mål är att hjälpa samhället att bättre uppskatta och förstå hajarna på plats.

ANNONS
ANNONS

”Din brödrost är farligare och mer sannolikt att skada dig än en haj”, säger Ross.

”De har alltid funnits där och är inget man behöver vara ständigt rädd för.”

Läs också:

Så överlever du attack av en haj – eller undviker den [Dagens PS]