Dagens PS

Nya rön: Så sover du dig smal

Sover
Vem hade kunnat ana att en god natts sömn kan påverka vår vikt? (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 feb. 2022Publicerad: 09 feb. 2022

Vill du gå ner i vikt och sova mer? Enligt ny studie som nyligen gjorts av Sleep Research Centre vid Chicagos Universitet är det fullt möjligt. Det skriver CNN Health som även konsulterat ett antal sömnforskare i frågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sov bättre, ät mindre

Att gå ner i vikt genom att sova mer låter kanske som en önskedröm. Det är också det drömmiga resultat som framkommit av en studie som nyligen publicerades i tidskriften JAMA Internal Medicine, skriver CNN Health.

I studien som utfördes på Sleep Research Center, SRC, vid Chicagos Universitet, lyckades unga, överviktiga testpersoner sänka sitt kaloriintag med i genomsnitt 270 kalorier per dag genom att förändra sina sömnvanor. Och det bara på två veckor.

Av testpersonerna fick de som i normala fall sover mindre än sex och en halv timme under en tvåveckorsperiod sova upp till åtta och en halv timme per natt. Vid slutet av testperioden hade flera av dem sänkt sitt kaloriintag avsevärt. I några fall med så mycket som 500 kalorier per dag, uppger CNN Health.

Remarkabla resultat och en “game changer” om man frågar kvinnan bakom studien, Dr. Esra Tasali, docent i medicin och ansvarig för Sleep Research Center, SRC vid Chicagos Universitet.

Detta eftersom ett sänkt kaloriintag på cirka 300 kalorier om dagen, långsiktigt kan generera i en viktminskning på cirka 10 kg. Metoden? Sova mer!

ANNONS

Senaste nytt

Sov gott oavsett övervikt

För att förstå hur en så pass liten livsförändring kan få så stor hälsoeffekt, behöver man kika närmare på ghrelin och leptin. Två nyckelhormon som styr vår hunger och mättnad och även påverkas av vår sömn – eller brist på densamma.

ANNONS

Enkelt förklarat är det ghrelin som styr vår hunger och leptin som talar om när vi är mätta.

Något som Dr. Bhanuprakash Kolla, sömnpsykiater och neurolog vid Mayo Clinic i Minnesota bekräftar, även om han inte själv varit involverad i den aktuella studien.
“Leptin har visat sig minska vid sömnsvårigheter. Därför har vi lägre nivåer av detta hormon om vi lider av sömnbrist”, säger Dr. Kolla.

Ett annat exempel på hur dålig sömn påverkar våra kostvanor återfinns i hjärnans belöningscentra, som enligt studiens författare Tasali blir mer aktiverat vid sömnbrist, vilket ökar suget efter snabba kolhydrater och så kallad skräpmat.

Hon ser också att det finns ett problem med insulinresistens som ökar med sömnbrist och även har ett nära samband med övervikt och bukfetma.

Dock är det inte enbart människor som brottas med övervikt som kan få ett sug efter kolhydrater och lägga på sig vid dålig sömn. Det menar sömnforskaren Kristen Knutson, docent i sömn och förebyggande medicin vid Feinberg School of Medicine.

“Att få tillräckligt med sömn har hälsofördelar för alla oavsett kroppsvikt”, säger Knutson.

Frigör dig från sömnbovarna

Med den vetskapen undrar man förstås hur svårt det kan vara att lägga om sina sömnvanor? Synnerligen okomplicerat enligt Dr Tasali, som genomförde en timslång rådgivning med sina testpersoner.

ANNONS

Med målet att förbättra deras sömnhygien gick Tasali igenom faktorer som livssituation och rutiner vid sänggåendet, men också teknisk utrustning.

Som en av vår tids stora sömnbovar bör utrustning som avger blått ljus, såsom smartphones, bärbara datorer och tv-apparater, läggas åt sidan en timme före sänggåendet. Detta då blått ljus rubbar frisättningen av melatonin, kroppens eget sömnhormon.

Ytterligare tips för en förbättrad sömnkvalitet är att sova svalt och avstå från starkt kryddad mat eller alkohol innan läggdags. Att instifta en sömnritual kan också hjälpa. Det kan till exempel handla om att ta ett varmt bad strax innan sänggåendet, läsa en bok eller lyssna på avslappnande musik.

Något som fick effekt för Tasalis testpersoner, som alla upplevde en klart förbättrad sömnkvalitet bara efter två veckor. Som ett led i det kände de sig även mer energiska och pigga, skriver CNN Health.

Håll koll på sömnen

I likhet med alla studier har även denna vissa begränsningar. Bland annat att ingen av dess försökspersoner lider av egentlig sömnlöshet eller svåra sömnstörningar, bara “otillräcklig sömn”.

Det säger Dr Kolla som även menar att långt ifrån alla människor behöver sova 8,5 timmar. Framtida studier skulle av det skälet behöva baseras på mer deltagarspecifik information.

Trots dessa begränsningar anser han dock att Dr Tasalis studie är mycket välgjord, liksom att sömn är av stor relevans för människor som försöker gå ner i vikt.

ANNONS

Läs även: Fyra kosttillskott som stärker immunförsvaret

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS