Har du alltid drömt om att bo precis som Kung XVI och Drottning Marie Antoinette? Då har du tur. Nu har nämligen världens första hotell öppnat på slottet Versailles.

ANNONS

På Le Grand Contrôle välkomnas gästerna av personal klädda som tjänare från 1700-talet. Hotellet öppnade i juni i sommar, 18 månader senare än planerat på grund av pandemin. 

2016 lyckades hotellgruppen Airelles hyra byggnaden av den franska staten och spenderade 50 miljoner euro på att förvandla det till ett lyxhotell.

Flygeln där hotellet ligger. (Foto: Airelles)

Renoverat helt i historisk anda

Flygeln där hotellet ligger började byggas redan 1681 som ett slott till adliga Paul de Beauvilliers, festfixare åt Ludvig XVI. Här finns nu 14 utomordentligt lyxiga sviter, där det billigaste kostar 1700 euro per natt. 

Hotellet är renoverat nästan helt i stil med hur det såg ut då Ludvig XVI och Marie Antoinette bodde här på 1700-talet. 

Airelles har köpt över 900 föremål från tidsperioden, allt från porträtt till stolar designade av samma konstnärer som inredde Versailles en gång i tiden.

ANNONS
ANNONS
Sviten vid namn Necker, döpt efter generalen som tjänade under Ludvig XVI. (Foto: Airelles)
En av sviternas badrum. (Foto: Airelles)

Anpassat till dagens lyx

Men dagens rikaste har det betydligt bättre än adeln som spenderade sin tid här innan revolutionen. “Hovlivet var riktigt hemskt”, berättar Julien Revah, hotellets huvudsakliga chef.

Därför har man anpassat hotellet för att göra det särskilt lyxigt för dagens rikaste. Enligt Revah finns det “inga andra riktiga konkurrenter” som kan matcha Airelles nivå av lyx.

“Jag skulle gärna vilja säga att jag åt lunch som en kung, men faktum är att jag förmodligen åt bättre”, skriver Simon Kuper från Financial Times i sin recension av det nya hotellet.

Maten lagas av kocken Alain Ducasse. (Foto: Airelles)

Personlig butler

Alla gäster får tillgång till en personlig butler, utöver de 100 andra anställda som ska se till att alla gäster behandlas som kungar och drottningar.

På kvällen samlas alla gäster för en kunglig bankett med åtta rätter följt av tre desserträtter, alla lagade av kändiskocken Alain Ducasse. Efter middagen samlas gästerna för sällskapsspel i salongen, precis som förr.

ANNONS
ANNONS

Hotellets gäster erbjuds dessutom en privat visning av hela Versailles, efter det att slottet stängt för turister. Självklart finns även en spaanläggning i toppklass.

Hotellets gäster får uppleva slottet i en privat visning. (Foto: Airelles)

Blir du sugen på att unna dig en hotellupplevelse utöver det vanliga? Läs då mer och boka din vistelse på Airelles hemsida.

Läs mer: Lyxlägenheter till salu på världens största yacht – Dagens PS