En avgjutning av en av världens mest berömda tänkare, skulptören Auguste Rodins ”The Thinker”, gick igår under klubban på en auktion i Paris för 10,7 miljoner euro, motsvarande 107 miljoner, rapporterar CNN.

ANNONS

”The Thinker” på svenska känd som ”Tänkaren” är en skulptur i brons föreställande en man som tycks grubbla över livets tunga frågor. Till en början en avbild av den medeltida poeten Dante som skapades för att kröna ”Helvetets portar”, men kom att bli ett självständigt och omåttligt populärt verk.

Bakom den världsberömda skulpturen står den lika omtalade skulptören Auguste Rodin som skapade en första gipsversion av verket under 1880. År 1902 kunde sedan originalet av ”Tänkaren” färdigställas.

En imponerande bronsskulptur om 70 centimeter som i dag kan beskådas på Musée Rodin i Paris. Ett stort antal avgjutningar av skulpturen finns också på muséer världen över, till exempel utanför Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Gick för 107 miljoner kronor

När en avgjutning av ”Tänkaren” under torsdagen gick under klubban på auktionhuset Christie´s i Paris var det till ett pris av 107 miljoner kronor. Som mest har en replika av Rodins mästerverk dragit in 15,3 miljoner dollar, motsvarande 153 miljoner kronor, då på en Sotheby’s-auktion i New York 2013, skriver CNN.

Sinnebilden av skulptur

Så är det också en svindlande tanke att äga en av Rodins skulpturer som rent allmänt utgör sinnebilden för modern skulptur som vi  känner den i dag och utmanade konventionerna på sin tid.

Delvis på grund av Rodins förmåga att avbilda den mänskliga kroppen realistiskt och skapa unika karaktärer som ”Tänkaren” med subtila medel.

Den som gör ett besök till Waldemarsudde kan således njuta av svårslagen detaljrikedom och en unik tänkare med mycket karaktär.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nu kan du spela gitarr som Paul McCartney [Dagens PS]

Läs även: Episkt porträtt av Warhol sålt för 2 miljarder kronor [Dagens PS]