Andy Warhols episka porträtt av Marilyn Monroe från 1964 såldes under måndagen på auktionshuset Christie’s för 195 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder svenska kronor och blev därmed det dyraste amerikanska konstverk som någonsin sålts, rapporterar CNBC.

ANNONS

Konstverket Marilyn, mer känt som ”Shot Sage Blue Marilyn” är ett av fem versioner i olika färgteman som konstnären Andy Warhol målade 1964, två år efter filmstjärnan Marilyn Monroes död.

Skottdrama i grunden

Porträtten som när det begav sig baserades på ett reklamfoto av Monroe från filmen ”Niagara” tillhör några av Warhols mest kända verk. Desto mer omtalade blev tavlorna när en kvinna, kort efter att de färdigställts rusade in i Warhols studio med en pistol och sköt skarpt mot konstverken i fråga.

En dramatisk auktion som kom att spä på omgivningens lockelse och fascination för både Warhol och det blå porträttet, som klarade sig utan en skråma, medan övriga tavlor i serien fick restaureras. Därav namnet på ”Shot Sage Blue Marilyn”.

Stark konstmarknad

När porträttet under måndagskvällen auktionerades ut var förväntningarna således höga. Det rekordhöga slutpriset på 195 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder svenska kronor,  sänder i sin tur ut en signal om att konstmarknaden ännu inte gett vika för fallande aktier och stigande räntor.

Framförallt kan det historiskt höga priset öka intresset för andra verk, vilket bådar gott för både Christie’s och Sotheby’s, som planerar att sälja konst till ett värde av mer än 2 miljarder dollar, motsvarande 20 miljarder kronor under de kommande två veckorna.

Näst dyrast i världen

Förutom att slå rekordet för dyraste amerikanska konstverk som någonsin auktionerats ut, är ”Shot Sage Blue Marilyn” också det näst dyraste konstverk som någonsin sålts på auktion, efter Leonardo da Vincis ”Salvator Mundi”, som 2017 gick under klubban på Christie’ s för 450 miljoner dollar, motsvarande 45 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Fram till igår har verket tillhört den schweiziska konsthandlarfamiljen Ammanns, som haft det i sin ägo sedan 1980-talet. Intäkterna från försäljningen ska enligt uppgift gå till välgörenhet för att stödja hälso- och utbildningsprogram för barn. Köparen är än så länge okänd, rapporterar CNBC.

Läs även: Zorn-tavla såld för över 35 miljoner kronor [Dagens PS]