Dagens PS

Uefa skärper sanktionerna mot rysk fotboll

fotboll Ryssland
Uefa skärper sanktionerna mot Ryssland. (Foto: Michael Meissner, AP)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 03 maj 2022

Ryssland har stängts av från sommarens dam-EM i fotboll. Nu meddelar Uefa att ryska klubbar även kommer att stängas av från Uefa-tävlingar nästa säsong. Uefa har även meddelat att Rysslands erbjudande om att vara värd för EM 2028 eller EM 2032 inte längre är giltigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I samband med Rysslands invasion av Ukraina i februari uteslöts ryska klubbar och landslag från Fifa och Uefa “tills vidare”. I måndags meddelade Uefa att Portugal, som förlorade mot Ryssland i slutspelet, kommer att ersätta dem vid EM 2022, som äger rum i juli. Rysslands damlandslag kommer inte längre att tävla i europeiskt kval till fotbolls-VM 2023, medan herrlaget är uteslutet från Nations League 2022-23. De kommer automatiskt att rankas fyra i grupp två i League B, vilket innebär att de kommer att degraderas i slutet av gruppfasen.

Inga ryska lag i Champions League

Förbudet som införs för klubbar innebär att det inte kommer att finnas några ryska lag i Champions League för herrar eller damer, Europa League eller Europa Conference League under säsongen 2022-23. I mars bekräftade Uefa att Ryssland hade deklarerat ett intresse av att stå som värd för Euro 2028. Även Storbritannien, Irland och Turkiet anmälde sitt intresse för att stå värd 2028. Ryssland aviserade även sitt intresse för 2032 års upplaga.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa att Rysslands intresse för att stå värd för Euro 2028 och 2032 var “bortom satir” och “ofattbart. Det uppger BBC.

Bannlysta från EM

Uefa sa att budet inte var berättigat i enlighet med artikel 16.02 i budreglerna, som säger att “varje anbudsgivare ska se till att den inte agerar på ett sätt som skulle kunna riskera att ge Uefa, någon annan budgivare, anbudsförfarandet eller europeisk fotboll dåligt rykte.”

Uefas senaste sanktioner bannlyser även Ryssland från EM 2021-23, såväl som från ungdoms- och futsaltävlingar.

Läs även: Abramovitj – 66 miljarder i misstänkta tillgångar frysta på Jersey

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS