I september släppte Amazons Prime Video sin Tolkien-satsning The Rings of Power. Men de har inte varit ensamma om att söka tillstånd från författarens arvatagare, skriver Business Insider. Netflix är ett av de bolag som fick nej till en filmatisering.

ANNONS

Netflix presenterade en idé som enligt vissa källor ska ha byggt på att göra Marvel-artade karaktärer, i stil med Stål- eller Spindelmannen, av vissa Sagan om ringen-hjältar.

Man såg framför sig bland annat en separat serie om bara Gandalf eller bara Aragorn. Personerna som förvaltar kvarlåtenskapen efter Tolkien sa emellertid nej till det förslaget.

Den serie som nu har börjat visas genom Amazon fick ja, och bygger i stället på Tolkiens egna oavslutade verk ”Sagor från Midgård” som utspelar sig i den andra tidsåldern, tusentals år före trilogin ”Sagan om ringen”.

Oavslutade verk av Tolkien till grund för serie

Där förklaras upprinnelsen till miljöerna i Sagan om Ringen, hur riken har bildats och vilka regenter som har styrt. Det är dessa berättelser som Amazon nu har fått rätt att gestalta.

Men de är en i en lång rad aktörer som har ansökt om möjligheten. Förutom Netflix har även HBO gått bet på uppgiften.

ANNONS
ANNONS

Miljontals tittare i USA såg premiären på serien, skriver Business Insider. Den har fått en del negativ kritik på sajten Rotten Tomatoes, men delvis till följd av politiskt motiverade grupper som har engagerat sig i frågan.

Läs också:

Embracer köper ”Sagan om Ringen”-bolag [Dagens PS]