Dagens PS

Embracer köper "Sagan om Ringen"-bolag – rasar på rapport

Embracer köper
Legolas, Gandalf och Aragorn från "Sagan om Ringen" samt Lars Wingefors, Embracer. (Foto: PIERRE VINET/AP/TT och JESSICA GOW/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 aug. 2022Publicerad: 18 aug. 2022

Embracer köper fem nya bolag – men aktien faller på börsen efter att kvartalsrapporten visat ett rörelseresultat på minus 398 miljoner kronor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spelkoncernen Embracer och dess dotterbolag gör fem nya företagsförvärv, som presenterades i samband med delårsrapporten som bolaget lämnade under torsdagen. Det handlar om bolagen Limited Run Games, Singtrix, Tuxedo Labs, Tripwire Interactive samt Middle-earth Enterprises. Det senare bolaget kommer med en stor varumärkeskatalog och globala rättigheter till filmer, dataspel, brädspel, merchandise, nöjesparker och pjäser som bygger på Tolkiens Sagan om Ringen-trilogin och Hobbit, skriver Breakit.

Embracer betalar totalt 6 miljarder kronor för förvärven, varav 4,2 miljarder kontant, 1,3 miljarder i betalning om 12 månader och 0,5 miljarder i egna aktier.

“Idag blir Embracer en ännu bättre koncern. Jag är glad över att välkomna en fantastisk grupp entreprenörledda bolag till Embracer familjen och att utöka vår portfölj med några otroliga varumärken, inklusive Sagan om Ringen. Det är uppmuntrande att vår koncern har blivit en naturlig och prioriterad köpare av kreativa, växande och lönsamma bolag inom spel och underhållning. Vi har fört diskussioner med många av de entreprenörer som idag tillkommer i koncernen under mer än tre år. Detta understryker vikten av att ha ett långsiktigt perspektiv i utvecklingen av vår koncern,” säger Lars Wingefors, grundare och vd i Embracer Group om att de köper nya bolag.

Embracers omsättning steg med 107,3 procent till 7 118 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev dock minus 398 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 55 miljoner under samma period förra året.

Embracer brukar benämnas som en så kallad småspararfavorit – alltså att det finns många aktieägare med mindre poster i bolaget. Dessa fick se aktien sjunka rejält på torsdagen – marknaden tog inte emot kvartalsrapporten och förvärven särskilt väl, och vid 9.45-tiden handlas Embracer ned 2,95 procent.

Läs även: Saudiarabien backar Embracer med 10 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS