Dagens PS

Skatten som ger en glimt av vikingarnas smyckesteknik

skatt
Det var under en arkeologisk utgrävning av en vikingaskatt som ett tusen år gammalt spänne upptäcktes i en jordklump. (Foto: Kulturhistorisk museum)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

Människan har pyntat sig i alla tider. Inte sällan med naturen som förlaga, även om föremålen varierat. Att djur stod särskilt högt i kurs under vikingatiden är ett 1000 år gammalt fornfynd ett utmärkt exempel på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var redan 2021 som en skatt från vikingatiden hittades i östra Norge.

I mars i år tillkännagav sedan Norges kulturhistoriska museum att de under utgrävningarna funnit en jordklump med guld- och bronsmetaller, som visade sig dölja ett utsökt litet metallspänne och ett tidigt tecken på smyckesteknik.

skatten

Ett lejon omringat av ormar, en drake eller en hund? Det ligger i betraktarens öga. (Foto: Kulturhistorisk museum)

Ett lejon omringat av ormar

Spännet, som även kan ha fungerat som en brosch, bygger på en serie sammankopplade öglor som ser ut att föreställa djur. Exakt vilka, kan av förklarliga skäl inte fastställas, även om det finns teorier, skriver Robb Report.

En av dem är att spännet föreställer ett lejon omringat av ormar, en annan att figuren gestaltar en häst eller en drake.

Djurmotiv dominerande

Desto mer tydligt är att spännet ser ut att ha gjutits med hjälp av en lerform, vilket talar för att det var avsett för massproduktion. En svindlande tanke, sett till hur många år skatten har på nacken, oavsett vad ändamålet kan ha varit.

Att smycket stammar från omkring 1000 e.Kr. är experterna bakom utgrävningen desto mer säkra på.

Detta då man sedan tidigare känner till att djurmotiv tidigt var en del av de norska vikingarnas medvetande och dominerade såväl deras konst och skatter, innan kristendomen slog igenom och mer abstrakt design blev på modet.

Vill du se mer av vikingatiden och arkeologiska skatter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

Hittade tusenårig skatt i en skog: ”Spargris”

Forntida vinfynd upptäckt av en slump

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS