Stavhoppstjärnan Armand Duplantis hoppade under gårdagen 6,21 meter – vilket innebar både VM-guld och nytt världsrekord. Och klirr i kassan. 

ANNONS

”Att få ta mitt första VM-guld utomhus och slå världsrekord igen är underbart. Det är svårt att förklara. Jag tänkte inte så mycket på världsrekordet i dag, för mig var det viktigast att vinna. Det var en lugn kväll, jag hade kontroll på det hela”, sa stavhoppstjärnan Armand Duplantis till SVT efter succékvällen.

Det ger också klirr i kassan för den svenska-amerikanske friidrottstjärnan. VM-guldet i Eugene, USA, gav 70 000 dollar, motsvarande 715 000 kronor till ”Mondo”. Världsrekordet på 6,21 meter i stavhopp ytterligare 100 000 dollar, en miljon kronor. 1,7 miljoner från internationella friidrottsförbundet (WA) alltså.

Till det kommer andra bonusar från sponsorer.

”Sen ökar själva grundsumman i flera avtal som han har. Bland annat Pumaavtalet går upp. Så det lönar sig att slå världsrekord”, sa Duplantis manager Daniel Wessfeldt till Dagens Nyheter inför finalen.

Enligt Expressen får Duplantis tio gånger mer av sponsorerna än av WA.

”Det är klart att jag vill ha lite pengar, men det är inte det viktigaste för mig”, säger ”Mondo” till Expressen.

ANNONS
ANNONS

”Vid ett guld aktiveras de kontrakten. Bonusarna där är tio gånger mer, eller kanske ännu större. Alla vill ju att man ska vinna, det är det allt handlar om”, säger managern Daniel Wessfeldt till Expressen.

Läs även: Så lönsamt är det att vinna OS-medalj [Dagens PS]