Det börjar dra ihop sig till premiär för ”Avatar: The Way of Water”. En film som kan vara den sämsta affärsidén i filmhistorien. Åtminstone om vi ska tro filmens regissör James Cameron. 

ANNONS

Med bara några veckor kvar till premiären av den andra Avatar-filmen, Avatar: The Way of Water” är förväntningarna löjligt höga.

”F-ing dyrt”

Som allra mest pratas det dock om den efterlängtade uppföljarens prislapp, som lär vara av det astronomiska slaget.

Enligt siffror som florerat uppskattas filmens produktionsbudget ligga på omkring 250 miljoner dollar, motsvarande 2,6 miljarder kronor. En rejäl slant för ett projekt som filmens regissör James Cameron kort och gott refererar till som ”f-ing dyrt”, skriver Fortune.

Måste gå om Titanic

I en intervju ska regissören även ha sagt att ”Avatar: The Way of Water” kommer att gå till historien som filmvärldens sämsta affärsidé.

Detta sedan den nya Avatar-filmen enligt Cameron måste bli den tredje eller fjärde mest inkomstbringande filmen i historien om affären ska gå jämnt ut.

För att uppnå det behöver de blå avtarerna gå om filmsuccéer som ”Avengers: End Game” eller ”Titanic” som spelat in 2,7 respektive 2,1 miljarder dollar. Intäkter under dessa belopp är att betrakta som förlust.

Avatar 1 bästa någonsin

Med det sagt finns det hopp. Den allra mest inkomstbringande filmen någonsin heter nämligen ”Avatar” och drog in inte mindre än 2,9 miljarder dollar när den kom för tretton år sedan, , skriver Fortune.

En framgångsfaktor som möjligen förklarar och motiverar att Cameron fått klartecken till en uppföljare med storslagen budget. Om mottagandet blir därefter återstår att se.

ANNONS
ANNONS

”Avatar: The Way of Water” har Sverigepremiär den 14 december 2022.

Vil du läsa mer om film, nöje och underhållning? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: 300 miljarder dollar – så ska Qatar lyfta med VM [Dagens PS]