Många har förlorat på pandemin – men några är stora vinnare. Pussel, till exempel, som är plus över 7 000 procent i pandemin.

ANNONS

Pandemin har drabbat många branscher hårt, som hotell- och restaurangbranschen. Enligt siffror från branschorganisationen Visita är tappet 66 procent för hotellbranschen sedan pandemin startade i mars och 40 procent för restaurangbranschen, skriver SVT.

Andra branscher har däremot fått ett rejält lyft. Svenska Dagbladet har tagit del av data från sajterna Prisjakt och Pricerunner som visar förändringar i svenskarnas nätshoppande.

Kettlebells, pizzaugn, padelbollar, hudvårdsprodukter och febertermometrar är alla upp mellan 200 och 300 procent.

Handsprit och munskydd säljer bra…

Hygienartiklar relaterade till pandemin har förstås fått ett lyft uppåt. Handsprit är tvåa på listan med en ökning på 2 691 procent, och munskydd, plus 593 procent, tar en fjärdeplats.

Alla dessa videomöten har givit ett lyft för webbkameror, vars försäljning ökat med 952 procent. Även joysticks och kontroller till tv- och datorspel har ökat rejält med upp 335 procent, femma på SvD:s lista.

…men pussel plussar mest

Men solklar vinnare är pussel, plus 7 264 procent enligt SvD.

Enligt jämförelsesajten Prisjakts statistik är pussel plus över 7 000 procent, under perioden mars 2020 till mars 2021, jämfört med samma period tidigare år.

ANNONS
ANNONS

”Detta följer en trend där inte bara pussel, utan även andra typer av brädspel som exempelvis schack har efterfrågats”, säger Oscar Hagman, analytiker på Prisjakt Insights till Svenska Dagbladet.

Läs mer: Här är branscherna som vuxit i pandemin – Dagens PS