Den nya Top Gun-filmen slår nytt rekord på bioduken med rekordmånga besökare i USA och Kanada under Memorial Day-helgen. Siffrorna efter premiären som har hållits tillbaka på grund av pandemin målar upp en positiv bild för biobesöken framöver. 

ANNONS

Top Gun: Maverick är uppföljaren efter första Top Gun som kom för 36 år sedan. I USA och Kanada strömmade biobesökarna till vita duken för att åter igen se Tom Cruise flyga jaktflygplan, under den gångna Memorial Day-helgen, skriver Wall Street Journal.

Nya Top Gun slår rekord

Den nya filmen drog in 156 miljoner dollar i USA och Kanada under helgen, vilket är nytt rekord för någon film under Memorial Day-helgen, och samtidigt nytt personligt rekord för Tom Cruise.

Top Gun: Maverick var ursprungligen planerad att släppas av Paramount Pictures 2019 och sköts upp flera gånger under 2020 och 2021 sedan många biografer fortsatt hölls stängda. Filmen blev något av en indikator av när biobranschen på allvar skulle kunna öppna upp igen i USA.

Samtidigt som många filmer och potentiella biobesökare har försvunnit direkt till streamingtjänster som Netflix så ska vissa filmer ses på vita duken – där den senaste Top Gun-rullen definitivt är en av dem – vilket både Paramount Pictures och Tom Cruise pushade för.

Något av ett trendbyte

Över hälften av biobesökarna som kom i helgen var över 35 år, vilket är något av ett trendbyte, eftersom filmer på sistone har förlitat sig på yngre män och tonårspojkar. Nu är den stora frågan för filmbolagen om biobesökarna kommer fortsätta strömma till sommarens premiärer som till exempel Jurassic World Dominion.


”Detta är början på en rad filmer som äntligen kommer till våra biografer”, säger Mooky Greidinger, vd för Cineworld.

ANNONS
ANNONS

Läs även recension av senaste Top Gun: Top Gun Maverick – man blir ändå glad [Dagens PS]

Läs även: Tom Cruise hyrde jaktflyg för 111 000 i timmen till ”Top Gun” [Dagens PS]