Dagens PS

Ferrari: Julfilmen du inte kan missa

Ferrari-film
Det är race, det är bilar, det är drama, känslor och bensin. Det är historien om Enzo Ferrari, en av bilvärldens absolut mäktigaste män. (Foto: Neon)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 15 dec. 2023Publicerad: 15 dec. 2023

På juldagen har filmen om Enzo Ferrari premiär. En film som du faktiskt borde se – oavsett om du är Ferrari-freak eller bara söker lite underhållning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Piero Ferrari är i dag världens 763:e rikaste man enligt amerikanska Forbes.

Han är styrelseordförande i bilmärket som bär hans efternamn, och numera också en erkänd son till legendaren Enzo Ferrari.

Historien om hur Pieros far Enzo, med envishet, målmedvetenhet och skicklighet byggde upp ett av värdens mest värdefulla varumärken, är något som avhandlats på hur många arenor som helst under åren.

Ferrari-film-poster
Håll utkik efter denna affisch. Det är när den kommer upp utanför din biograf som du ska beställa biljetter. Lova det. (Bild: Neon)

Nu har Hollywood tagit tag i historien om Enzos liv och skapat en story om hans slit, hans bilar, hans ekonomiska bekymmer och hans två kvinnor som båda finns nära honom.

I dirigentpinnen håller Michael Mann, och det gör han med den äran, enligt Autoweeks Mark Vaughn som fått tjuvkika på filmen.

Motgångar runt hörnet

Mann presenterar Enzos liv utifrån de problem och motgångar som ständigt verkar lura runt hörnet, men som den skicklige Enzo oftast lyckas runda med skickligheten och turen som bästa vänner.

ANNONS
Enzo Ferarris liv på film i jul
Adam Driver är skicklig i rollen som Enzo Ferrari. Men ser han ut som Enzo? Nja, du hade kunnat plocka vilken medelålders, rundnätt man med högt hårfäste som helst från Modenas caféer och det hade blivit mer korrekt. Men det går inte att få allt. (Foto: Neon)

Som Enzo Ferrari ser du Adam Driver och hans fru Laura spelas skickligt av Penelope Cruz. Samspelet dem emellan är briljant.

Hur deras liv färgas av upptäckten av älskarinnan Lina Lardi, Shailene Woodley, och att det fram till 1975 faktiskt var förbjudet att skilja sig i Italien, ställer till deras liv en hel del.

ANNONS

Senaste nytt

Det är bilarna

Men det är ändå bilarna som spelar den största birollen.

Avstampet tas inför det viktiga loppet Mille Miglia 1957, som framställs som skillnaden mellan liv och död.

Enzo Ferraris karriär startade som racerförare
Det var så här som Enzo Ferraris liv började. Bakom ratten på en racerbil började han samla erfarenheter till det som sedermera skulle bli hans imperium. (Foto: WikiCommons/Okänd)

Skulle loppet bli framgångsrikt för Ferrari, väntade en ljus framtid. Skulle det bli katastrof, då var det bar att sälja bolaget veckan efter.

ANNONS

Bara att njuta

För dig som gillar italiensk efterkrigstid och bilarna som då fanns, är filmen en orgie i bensin, motormuller och design.

Originalbilar körs tillsammans med replicor utan att du som vanlig entusiast, har en aning om vad som är vad.

Adam Driver som Enzo Ferrari
Adam Driver i Enzo Ferraris kläder, funderar på hur det ska gå med hans livsverk. (Foto: Neon)

Det bjuds på racing, vackra scener, sköna människor, action på många nivåer och ett skådespeleri i toppklass.

Reta inte upp dig

Är du riktigt insatt petrol-head och Ferrari-geek kommer du säkerligen gnissla tänder några gånger under filmen, där Hollywood tagit sig friheter att fixa lite med tidslinjen, och lyfta upp skeenden som kanske inte riktigt var så i verkligheten.

Men istället för att leta detaljfel, gå till bion som som dina mindre vetande kamrater och bara njut av att se bilhistoria dundra förbi på filmduken i två timmar.

ANNONS

För det tillhör inte vanligheterna att allmän-bio bjuder på bilporr av allra bästa klass.

Bilar, bilar, bilar...
Det är bilar, bilar och en otroligt massa bilar i filmen om Enzo Ferrari. Och det är självklart att det är så. Frågan är vad försäkringsbeloppet uppgick till för bilarna som var med? (Foto: Neon)

Och just ja, Piero Ferrari, som denna lilla historia började med, är alltså Enzo Ferraris oäkta som med älskarinnan Lina Lardi.

Det var först efter äkta frun Lauras bortgång 1975, som Piero kunde erkännas som son till Enzo. Något som sedan dess har förenklat hans liv en hel del.

Läs mer:

Om vad Autoweek tyckte om filmen här

Rekord: Ferrari såld för en halv miljard (Dagens PS)

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS