En gång en klassisk stilmarkör och maktsymbol har intresset för slipsen dalat, skriver The Wall Street Journal. Men hur ser framtiden ut för denna traditionella accessoar och hur mycket hänger egentligen på slipsen?

ANNONS

Hur viktig för mannens klädsel är egentligen slipsen? Från att mer eller mindre varit ett tvång i de flesta formella sammanhang har slipsen blivit något av en vattendelare, där vissa män pliktskyldigt känner att de borde bära slips, medan de som en gång gjorde det regelmässigt plötsligt tvekar.

Några av de män som The Wall Street Journal talat med erkänner till och med att de undviker slips för att slippa bli gjorda till åtlöje på arbetsplatsen, då plagget anses förlegat och överdrivet formellt. Något som resulterat i att slipsarna numera samlas på hög hemma i byrålådan.

Pandemi, distansarbete och färre sociala tillställningar har givetvis gjort sitt till och även uppmuntrat till en mer casual klädkod, utan krav.

Slipsen
Slips är inte längre ett givet val vid formella möten och bjudningar.

Dagarna räknade för mötes-slipsen

Så hur ser det ut på slipsmarknaden?

Enligt Sam Archibald, affärschef på den amerikanska affärskedjan Macy´s går försäljningen av slipsar bättre än väntat, även om dagarna för den traditionella mötes-slipsen kan vara räknade. Desto bättre går det för den mer tillfällesbaserade slipsen.

”Du ser mindre av vad man skulle kunna se som en ”bankir-slips” och mer av vad jag skulle kalla ”casual neckwear” i affärssammanhang”, säger Archibald till The Wall Street Journal.

Som ett led i det har även mönstren på slipsarna blivit mer djärva och lekfulla, vilket gör att klara färger, prints och blommigt säljer bra i detaljhandeln.

Festlig accessoar

Även mindre återförsäljare märker av ett ökat intresset för slipsen som accessoar i festliga sammanhang. Däribland Larry Mahoney, chef för herrbutiken Andover Shop i Cambridge som noterat ett paradigmskifte där slipsen inte längre är ett självklart val vid professionella sammanhang, än mindre har en framträdande del i varje välklädd affärsmans garderob, skriver The Wall Street Journal.

En förändring som lämnar utrymme för subkulturer och grupper som historiskt sett inte burit slips då det ansetts för manligt eller sofistikerat. Det ger slipsen en ny kontext där vem som helst kan bära slips oavsett kön, yrke eller tillfälle.

ANNONS
ANNONS

Du som ängsligt undrar vad som gäller framöver kan således andas ut. Slipsen är ingen utdöende trend. Möjligen har affärsvärlden och modebranschen bara lossat lite på slipsknuten.

Länge leve slipsen!

Läs även: Maradonas ikoniska tröja såld för 88 miljoner [Dagens PS]