Efter två tunga år strömmar publiken åter till biograferna. Samtidigt borgar bristen på storfilmer för en tung höst för filmindustrin, skriver CNBC.

ANNONS

När restriktionerna släppte tidigare i år och världens cineaster äntligen fick gå på bio igen lät succén knappast vänta på sig. Med storproduktioner som ”Top Gun: Maverick” rullade de stora intäkterna snabbt in och väckte hopp om framtiden.

Några månader senare ekar repertoaren plötsligt tom, vilket gör det svårare för biograferna att locka besökare under årets sista månader. Under 2019 fyllde närmare två dussin filmer årets fyra sista månader, varav en var ”Star Wars: The Rise of Skywalker.”

Nu tvingas filmindustrin sätta sitt hopp till de fyra potentiella storsäljarna ”Black Adam”, ”Black Panther: Wakanda Forever”, ”Strange World” och ”Avatar: The Way of Water”.

Uppföljare som tillsammans kommer att utgöra huvudnumret i höst men inte kan ro kassaflödet i hamn. Till det kommer pandemins efterdyningar som produktionsstopp och försenade filminspelningar, vilket ytterligare bromsar filmhösten.

Filmindustrin
I höst går filmer som ”Avatar: The Way of Water” och ”Black Panther” upp på bio. Men kommer det att räcka? (Bild: TT)

Satsar på gammalt innehåll

”Frågan för mig är nu, hur snart kan vi komma tillbaka till att ha fler av filmer som ”‘Everything Everywhere All At Once,’” och ”Elvis” och ”The Black Phone?”, säger Shawn Robbins, chefsmedieanalytiker på branschorganisationen BoxOffice.

Enligt Robbins kan mindre filmsläpp ibland överraska, men någon stabilitet vågar han ändå inte hoppas på förrän tidigast nästa år.

Nu blir planen istället att locka publik till biograferna med så kallat biblioteksinnehåll. Ett vedertaget grepp i branschen som innebär att gamla filmer som till exempel Disneys Star Wars-prequel ”Rogue One” går upp på biograferna på nytt.

ANNONS
ANNONS

Inför premiären av ”Avatar: The Way of Water” i december finns det därför planer på att återlansera den första Avatar-filmen från 2009. Förhoppningen är sedan att branschen ska komma på fötter under 2023. Ett filmår som i nuläget är laddat med stora filmpremiärer, enligt CNBC.

Läs även: Succé för Top Gun Maverick – dragit in 10 miljarder [Dagens PS]

Läs även: Top Gun Maverick – man blir ändå glad [Dagens PS]