Dagens PS

Bortglömt mästerverk hittat på slott utanför London

konstverk
"Susanna i badet" av Artemisia Gentileschi (Foto: Royal Collection Trust).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Undangömt och bortglömt – i över 100 år hängde konstverket på Hampton Court. Nu har experter kunnat länka samman det med en känd konstnär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Susanna i badet är ett populärt motiv bland konstnärer genom konsthistorien. Det baseras på den bibliska berättelsen om Susanna som upptäcker att två äldre män smyger på henne när hon badar. När hon avfärdar männens närmanden anklagar de henne för otrohet och hon döms till döden. Hon frias dock efter att profeten Daniel fått en ingivelse från Gud om att hon är oskyldig.

En av de konstnärer som använt sig av motivet är Artemisia Gentileschi (1593–1654), som fått ett stort erkännande under de senaste decennierna. Numera räknas hon som en av de främsta konstnären under barocken.

Som ung blev Artemisia Gentileschi våldtagen av sin konstlärare och under den sju månader långa rättegången utsattes hon för tortyr. Erfarenheten avspeglas senare i hennes verk, där kvinnans utsatthet och vrede får ta plats (Foto: Royal Collection Trust).

17 år gammal utförde hon en av sina mest kända verk med just detta motiv.

Nu har ännu en målning med Susanna i badet kunnat länkas ihop med Artemisia Gentileschi, rapporterar BBC.

Glömdes bort i 100 år

Konstverket återfanns i Hampton Court, ett slott utanför London, där det hängt under minst 100 års tid. Verket hade tillskrivits en fransk konstnär och fallit i glömska.

Kuratorer för den kungliga konstsamlingen i Storbritannien tror att målningen beställdes av Kung Karl I:s fru, Henrietta Maria av Frankrike, som dog 1669.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Konstverket kommer aldrig att säljas

Verket kommer aldrig att säljas, då det tillhör kungahuset. Därför kan inte experter säga vad det skulle ha för värde vid en försäljning. Men proveniensen – att man vet vem köparen var och att verket funnits på Hampton Court under en lång tid – har stor betydelse.

Artemisia Gentileschi fick erkännande som konstnär redan under sin livstid, något som inte var vanligt för kvinnor på 1600-talet. Hon var också en av de första kvinnliga konstnärer som gjorde karriär och kunde leva på sin konst.

Läs även: “Försvunnen” målning av Rubens säljs för 80 miljoner

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS