Ett basebollkort föreställande Mickey Mantle från 1952 blev i helgen den dyraste sportsmemorabilia som sålts. Kortet såldes för 12,6 miljoner dollar, motsvarande 134 miljoner kronor, rapporterar New York Times.

ANNONS

När samlarkortföretaget Topps 1952 utfärdade basebollkortet föreställande Mickey Mantle (1931-1995) kostade det en antingen penny eller en nickel (en eller fem cent), enligt Chris Ivy, direktör för sportauktioner på Heritage Auctions, som sålde föremålet.

”Vi har alltid vetat att det här kortet skulle krossa rekord och förväntningar. Men det gör det inte mindre spännande”, säger Chris Ivy i ett uttalande, enligt New York Times.

Mickey Mantle anses vara bland de bästa basebollspelarna någonsin. Han spelade för New York Yankees mellan 1951 och 1968 och tog hem mästerskapet World Series sju gånger.

Gick om Maradonas ”Guds hand”-tröja

Kortet gick om det tidigare rekordet för sportsmemorabilia som sattes tidigare i år då Diego Maradonas tröja från när han gjorde målet känt som ”Guds hand” i VM 1986 såldes för 9,3 miljoner dollar, som Dagens PS rapporterade om.

Försäljningen markerar en ny toppnivå i den boom för samlarobjekt som pågått på senare år, särskilt sedan början av covid-19-pandemin 2020.

”Folk börjar se på dessa samlarobjekt som legitima alternativa tillgångar”, säger Chris Ivy till New York Times.

Basebollkort
Det värdefulla basebollkortet på Mickey Mantle. (Foto: LM Otero/AP/TT)

Nästan ett perfekt basebollkort 70 år senare

Anledningen till att just detta kort betingade ett så högt pris är att basebollkortet enligt Heritage Auctions betyget ”Mint+ 9.5” av 10 av Sportscard Guaranty Corporation, som autentiserar och graderar handelskort.

ANNONS
ANNONS

”Den är nästan perfekt centrerad uppifrån och ner och från vänster till höger. Den har fyra skarpa hörn. Färgen är vacker. Det faktum att det förblev i detta tillstånd i 70 år, innan det blev betygsatt, är verkligen ett mirakel”, säger Chris Ivy till New York Times.

Enligt Heritage Auctions är köparen ett anonymt baseboll-fan från New York. Säljaren Anthony Giordano är även han från New York, och ska ha köpt kortet 1991 för 50 000 dollar, vilket var ett rekord för det specifika kortet redan då.

Läs även: Maradonas ikoniska tröja såld för 88 miljoner [Dagens PS]