Royal Falcon One är en svensk superyacht som designades av Porsche, byggdes på superhemliga Musköbasen, ser ut som ett rymdskepp – och kan ha sålts nyligen.

ANNONS

Sverige har inte gjort sig kända för att vara någon storspelare i superyacht-branschen, men Royal Falcon One är ett minst sagt anmärkningsvärt undantag. Katamaranen har ett väldigt speciellt utseende.

”Det här är inte en båt för alla. Det här är en båt för någon som har modet att se annorlunda ut, som har djärvheten att komma ut från marinan för att bli tittad på”, har den tidigare ägaren sagt enligt Boat International.

Designad av Porsche

Yachten är Lloyd’s Register-klassificerad och byggd i samarbete mellan Singapore-baserade Royal Falcon Fleet, Porsche Design Studio, svenska Kockums och katamaranspecialisterna Incat Crowther. Ambitionen var att bygga ett ”rymdskepp på havet”.

Royal Falcon One
Royal Falcon One, ett ”rymdskepp på havet”. (Foto: Denison Yachts)

Den svenska superyachten är 41 meter lång, men de dubbla skroven och de fyra däcken gör att volymen är närmare vad man kan finna hos en dubbelt så lång yacht, 492 GT.

Den är snabb också, med dubbla 4600 hästkrafters MTU 16V 4000 M93L-dieselmotorer och dubbla MJP850 vattenstrålar kommer den upp i en hastighet om 37 knop.

Det övre soldäcket har en kontrollstation med tillhörande navigationsutrustning, jacuzzi, bar och solstol.Mittdäcket har kaptenshytt, gästsviter, lyxig ägarsvit, ägarens privata lounge och ägarens privata matsal och ett exteriördäck.

Huvuddäcket inkluderar en nöjeslounge, tre gästsviter, välutrustat kök, besättningsmäss och en stor lounge med matsal som vetter mot huvuddäcket, enligt en beskrivning på Monsterboats.org.

Royal Falcon One

Svensk superyacht
Den svenska superyachten är byggd för att ha stort utrymme jämfört med sin längd. (Foto: Denison Yachts)

Ett garage är integrerat i akter huvuddäck. De två oberoende skrovdäcken har hytter för tio personer i besättningen, tvättstuga och förråd och utrymmen för fartygssystem.

ANNONS
ANNONS

Byggdes på Musköbasen

Det är en svensk superyacht, byggd på Musköbasen, en av världens största underjordiska örlogsbaser mest känd för ubåtar och krigskepp, som har en anläggning större än Gamla Stan i Stockholm. Den tog 10 år att bygga, Dagens PS rapporterade om den redan 2010. 

Royal Falcon One var till salu för 27,5 miljoner euro, motsvarande 279 miljoner kronor, men har plockats bort från mäklaren Denison Yachtings hemsida, vilket innebär att den kan ha sålts nyligen.

Läs även: Stenbeckdirektörer bygger lyxyacht på Musköbasen [Dagens PS]