Dagens PS

Kuratorn som blev konsttjuv – stal tusentals föremål

Han stal tusentals antika föremål från det museum han arbetade på och sålde dem vidare på Ebay, men avslöjades av en köpare.
Han stal tusentals antika föremål från det museum han arbetade på och sålde dem vidare på eBay. Nu skärper British Museum sina rutiner. (Foto: Kin Cheung/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Det är fult att stjäla. Men frågan är om det inte är lite värre ändå att stjäla från ett anrikt konstmuseum? Här berättar vi om konsttjuven som under mer än två år kom undan med detta konststycke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det sägs att tillfället gör tjuven, och kanske var det precis vad som kom över den brittiske kuratorn Dr. Peter Higgs? Som anställd vid British Museum i London blev frestelsen helt enkelt för stor.

Det var för fyra år sedan som den danske antikhandlaren Dr. Ittai Gradel började misstänka att en säljare han handlat av på plattformen eBay i själva verket var en tjuv, och att stöldgodset i fråga kom från British Museum.

Läs mer: Fallet med guldtoaletten – nära en upplösning. Dagens PS

Antikt objekt till pangpris

Som rutinerad och kunnig samlare av gamla ädelstenar hade han då stött på ett rart objekt med den grekiska guden Priapus på eBay för bara 40 pund, motsvarande 542 kronor.

En modest prislapp som framstod lite för bra för att vara sann. Inte minst sedan Gradels vaksamma öga kände igen stenen från en gammal katalog från British Museum, skriver BBC.

Och han hade rätt.

Läs även: Vilken tavla: Konstförsäljningen störtdyker. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Stulen ur ett förråd

Dr. Gradel skulle senare komma att upptäcka att säljaren “sultan1966” i själva verket var Paul Higgins alias Dr. Peter Higgs, kurator på British Museum, som sannolikt stulit ädelstenen från ett förråd bara en vecka innan han lade upp den på eBay.

Gradel kontaktade därför museet i februari 2021 och delgav dem denna informationen, bara för att få veta att museets alla objekt hade redovisats, och att det inte fanns någon misstanke om några felaktigheter.

Tusentals objekt försvunna

En rutinkontroll i december samma år avslöjade dock att över 300 registrerade objekt hade stulits eller skadats, vilket föranledde en utredning.

Här hade historien mycket väl kunnat sluta, vore det inte för att British Museum dryga två år senare tvingades konstatera att tusentals objekt från deras samling de facto saknades.

Läs även: Hemligheten bakom Mona Lisa avslöjad. Dagens PS 

Föremål för utredning

ANNONS

I juli 2023 avskedades Higgs efter att ha varit under utredning i mer än två år. Polisen fortsätter att utreda den fräcka konstkuppen, även om ingen ännu arresterats eller åtalats.

Den gode Dr. Gradel har återlämnat mer än 360 ädelstenar till museet som han tror tillhör deras samlingar. Museet klurar i sin tur på hur de ska kompensera köpare, som i likhet med Gradel oavsiktligt, fyndat stulna konstföremål online.

Efter incidenten har de tack vare gediget detektivarbete kunnat återgälda ytterligare objekt till samlingen, vilket de kommunicerade i maj i år. Av förklarliga skäl har de även sett över sina säkerhetsprocesser och åtagit sig att katalogisera samtliga objekt i sina samlingar.

Läs även:

Veckans tavla: Hängde upp sin egen konst på museum. Dagens PS

Miljardär gapade efter för mycket – förlorar i rätten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS