Igår stals juveler för ungefär tio miljarder kronor från Gröna rummet i Dresden. Tyska medier kallar kuppen för ”den största konststölden sedan andra världskriget”. 

ANNONS

Stölden genomfördes genom att rånarna tände eld på ett elskåp i närheten av Gröna rummet. Detta ledde till att elbolag kapade strömmen i stora delar av staden, enligt SVT.

Väl vid museet klippte tjuvarna sönder ett galler, slog sönder ett av fönsterna med en yxa och förstörde metodiskt en displaymonter. Chefen för Dresdens statliga konstsamling, Marion Ackerman, uttryckte att hon var ”chockad över brutaliteten vid inbrottet”, skriver The Local.

Efter att ha kommit över bytet flydde rånarna i en Audi A6.

Det totala värdet på juvelerna och skatterna som stals uppgår till en miljard euro, motsvarande omkring tio miljarder kronor.

Totalt innehåller Gröna rummet tio samlingar med värdefulla skatter, och rånarna stal tre av dessa. Då det kommer att vara i princip omöjligt att sälja dem i intakt skick finns det en risk för att gärningsmännen krossar skatterna, skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Tyska tidningen Bild kallar kuppen ”den största konststölden sedan andra världskriget”, enligt The Local.

Gröna valvet på Reidenslottet är ett av Europas äldsta museum och innehåller bland annat en dyrbar safir som var en gåva från Peter den store, skriver the Local.