Dagens PS

Veckans sommardrink – Old Tom GT

sommardrink
Purity Old Tom GT är sommarens mest ultimata fördrink. (Foto: Purity)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 02 juli 2021Publicerad: 02 juli 2021

Purity är ett av Sveriges hetaste destillerier just nu och under sommaren kommer de presentera veckans sommardrink i Dagens PS. Läckra drinken Old Tom GT inleder som sommarens perfekta fördrink.    

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska familjeägda destilleriet Purity leds av Master Blender Mathias Tönnesson. Purity har vunnit flera priser i några av världens mest prestigefulla sprittävlingar.

Nu har Tönnesson gjort det igen. Purity Old Tom Gin har precis vunnit titeln “världens bästa old tom gin” i Ultimate Sprits Challenge, en av världens största sprittävlingar. Purity Old Tom Gin innehåller smaker av enbär, basilika, timjan, koriander, lavendel, kardemumma, angelikarot, lingon och blåbär.

mathias tönnesson

Master Blender Mathias Tönnesson. (Foto: Purity)

   

Purity

Puritys vackra destilleri på Ellinge Slott i Skåne. (Foto: Purity)

 

Framgångsreceptet

Destilleriet har dessutom vunnit flera priser i världens bästa vodka såväl som andra ginsorter. Att som Purity ha vunnit så pass många sprittävlingar är unikt. Tönnesson förklarar framgångsreceptet.

ANNONS

”Hemligheten till att Purity tillhör världseliten inom gin och vodka är hur vi destillerar vår grundsprit i vår specialdesignade panna som vi sedan använder för både ginen och vodkan. Varje panna skapar sin speciella smakkaraktär och då vi långsamt långsamt destillerar vår sprit med mycket kärlek och kopparkontakt framställer vi en bassprit som blir väldigt len och smakrik”, säger han.

drinkar

Purity vet hur man fixar de smarrigaste drinkarna. (Foto: Purity)

 

mathias tönnesson

Enligt Mathias Tönnesson är det viktigt att tillverka sprit långsamt med mycket kärlek för att få fram den runda smaken. (Foto: Purity)

 

Old Tom Gin 

Under sommaren kommer Dagens PS tipsa om en sommardrink varje vecka. Som premiär kommer ett utsökt recept på en läcker Old Tom GT, gjord med den nyligen prisbelönta Purity Old Tom Gin. 

Drinken Old Tom Gin blev het i England på 1700-talet. Anledningen till att den direkt blev så populär var att man hällde lite sötma i spriten för att dölja de bittra bismakerna.

ANNONS
purity

Puritys destilleri i Skåne. (Foto: Purity)

 

Perfekt fördrink 

På senare år har drinken återupptäckts av bartenders runt om i världen och är idag känd som en klassisk sommardrink. Än idag tillsätter man sötma i form av rörsocker för att göra drinken något rundare och för att framhäva smakerna. Faktum är att drinken Tom Collins heter just Tom för att den ska innehålla spritsorten Old Tom Gin.

Men hur gör man då en utsökt Old Tom GT? Enligt Purity är trenden i sommar att blanda klassikern med fläder och jordgubbar. Drinken är perfekt att servera till gäster som fördrink innan grillmiddagen. Den är dessutom enkel att förbereda i förväg och du behöver inga krångliga redskap. Det räcker att bland ihop ingredienserna i ett vinglas.

sommardrink

Drinken passar perfekt som fördrink till många gäster och kan förberedas i förväg. (Foto: Purity)

 

Recept Old Tom GT

Ingredienser:

6 cl Purity Old Tom Gin
2 cl flädersaft
10 cl Tonic
Skivade jordgubbar
Mynta för dekoration

Gör så här:
Häll i alla ingredienser i ett stort vinglas alternativt karaff fylld med mycket is. Dekorera med skivade jordgubbar och mynta. Voilà! Mer somrigt än så blir det inte. Drick och njut.

Läs mer om Purity på deras hemsida

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS