En helt unik vinproducent som tillverkar sina viner på samma sätt som för 100 år sedan. De tillverkar till och med sina egna tunnor!

ANNONS

López de Heredia Viña Tondonia är den tredje äldsta vinproducenten i det spanska vindistriktet Rioja. Vinmakaren Maria José är en nätt liten dam som ofta möter en iklädd träskor och världens största leende. Hon har tillsammans med sin syster ärvt vingården, vilken de driver tillsammans. Viña Tondonia håller hårt i sina traditioner. Det talas mycket om hur deras far såg på vin och tillverkade det. Den sil som används för att separera skal vid rödvinstillverkningen är än idag bara en bunt med pinnar från vinrankorna och själva faten vinet jäser i är samma som för 100 år sedan.

Typiskt för Tondonia är att de lagrar sina viner länge, både på fat och på flaska, innan vinerna släpps till försäljning. När flaskan når dina händer bör du inte heller ha bråttom. Vinerna lever otroligt länge om du lagrar dem rätt. Men du kan vara säker på att deras viner inte är för unga då Tondonia håller på flaskorna tills de tycker att de kan börja drickas.

vina tondonia

Viña Tondonia Reserva Blanco, 2003 (72665) 259kr

Ett vitt vin som bara kan jämföras med andra viner från Tondonia. Med tydliga mineraler och frukt balanserat med eken gör ett moget och kraftigt vin. I nosen toner av honung, citrus och en nötighet. I munnen vägs mineralerna upp med smöriga äpplen och en lång nötig eftersmak. Passar utmärkt till kräftskiva eller att bara dricka som det är. Serveras direkt från kylen.

575

Viña Cubillo Crianza, 2007 (72870) 169kr

Deras enklare rödvin som fortfarande håller mycket hög klass. Härligt torkade frukter som möter läder och något rundade taniner. I nosen hittar man en hint av sötlakrits men tydligast är frukten tillsammans med den eleganta eken. Inte riktigt samma lagringspotential i deras enklare viner, detta dricks med stor njutning idag men klarar flera år i källaren. Detta är ett mycket bra tapasvin, så även detta vin passar bra till det som står på bordet vid en kräftskiva men kanske bäst till tillbehören och inte själva kräftorna. Servera något svalt, cirka 17 grader. Behöver du ha en filt utomhus är det perfekt för vinet.

ANNONS
ANNONS

6621_w_nigab_207401_kanonkop_kadette

Kanonkop Kadette, 2013 (72978) 99kr

Kadette är Kanonkops andra vin. Ett enkelt, rent och bra rödvin. Ursprungstypiskt för Sydafrika med en hint av aska i nosen. Detta är en blandning av Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Mängden av respektive druva  varierar från år beroende på kvaliteten på druvorna och klimatet.  Det är ett mörkt och kraftigt vin med röda bär rostad fatkaraktär och mörk choklad. Nosen är något fruktigare men tydlig ek. Ett bra grillvin. Serveras cirka 17grader till kött. Vinner på att luftas i en karaff ett par timmar före servering.