Stora skinktestet 2025 – här är årets osannolika vinnare

senap
Senap eller inte? Det tycks vara en fråga som engagerar. Världen över. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 02 dec. 2025Publicerad: 02 dec. 2025

Julskinkan är julbordets Zlatan. Alla har en åsikt, få levererar och ibland dyker det upp en oväntad joker som gör hattrick i sista minuten. Recept.se har gjort grovjobbet – blindtestat femton färdigkokta skinkor – och vi har kokat om resultatet i Perfect Weekend-stil. Med andra ord: mer värme, mer humor och noll procents pekpinnar. Bara ren, rödgrå ärlighet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Så gick testet till – blindprovning, fettpanik och saltlir

Recepts panel testade alla skinkor utan att veta vilken som var vilken. De sniffade, klämde och tuggade sig igenom budget, mellanklass och premium. Allt svenskt kött, allt färdigkokt. Betyg ett till fem. Några skinkor var triumfer, andra ett hån mot griljeringens ädla konst.

Frukostduellen: är Keso eller yoghurt bäst för din kropp

Det finns matcher som delar nationen: ska man äta sin frukost med sked eller gaffel. Keso eller yoghurt. Båda har sin charm, båda är älskade, men nu har

Julskinka
Redo att hugga in på julskinkan? Här finner du en sammanställning över årets högst rankade skinkor. (Foto: TT)
ANNONS

Senaste nytt

Ola Skogö - Modulärt byggande för flexibla samhällen
Spela klippet
PS Partner

Därför växer modulärt byggande i Sverige

28 nov. 2025
PS – Linda Murray Wennberg_ Hur riskkapital kan stärka företagets tillväxtresa (SPONSRAD AV ALMI)
Spela klippet
PS Partner

Så kan svenska startups växa med riskkapital och expertis från Almi Invest

21 nov. 2025

Årets vinnare – den saftiga, den stiliga och den billiga överraskningen

Matriket – färdigkokt skinka med svål
Saftig, smakrik och med en fettkappa som borde ha egen agent. En paneldeltagare utbrast: “Näst intill perfekt”. Pris: 63 kronor per kilo. Betyg: 5.

Dalsjöfors – färdigkokt julskinka
Mör, snygg, lättskuren och med sälta som sitter. Smälter i munnen och kostar ungefär som en snabbkaffe på Arlanda. Pris: 60 kronor per kilo. Betyg: 5.

Scan – svensk färdigkokt
Fint kött, fin sälta, fin konsistens. En skinka att lita på, som den där gamla Volvo 240:n som alltid startade när minusgraderna bet i kinderna. Pris: 100 kronor per kilo. Betyg: 4,5.

ANNONS

Mellanskiktet – bra, stabilt, men ingen skriver hem till farmor

Signal & Andersson – gårdsmärkt
Saftig och trevlig. Men behövde lite mer sälta. Pris: 100 kronor. Betyg: 3,5.

Ica – utan svål
Nätt i fettet, bra sälta, duger fint till knäckebrödsklämman. Pris: 90 kronor. Betyg: 3,5.

Nybergs Deli – med svål

Saftigt men smaklöst. Lite som att se en julfilm utan att julen infinner sig. Pris: 60 kronor. Betyg: 3.

Scan – gourmet
Vissa älskar den. Andra gäspade. Pris: 179 kronor. Betyg: 3.

Coop – kokt
Salt. Riktigt salt. Men ändå hyfsat balanserad. Pris: 80 kronor. Betyg: 3,5.

Bottennappen – här går skinkdrömmen att dö

ANNONS

Scan – rapsgris
Gummiaktig och med en smak som fick panelen att blinka snabbt. Pris: 139 kronor. Betyg: 1.

Coop Xtra – färdigkokt
Torr. Smaklös. Motsatsen till julglädje. Pris: 68 kronor. Betyg: 1.

Scan mini
Seg. Fettig. Sorgligt. Pris: 119 kronor. Betyg: 2.

Jakobsdals – kokt
Två femmor (!), men majoriteten kallade den torr och märklig. Pris: 179 kronor. Betyg: 2.

Garant – ekologisk

Tjock fettkappa men torr som ett gammalt frukostbröd. Pris: 169 kronor. Betyg: 2.

“Dahlbergs – kokt med svål”
Mör och saftig, men kräver att du älskar fett mer än livet självt. Pris: 60 kronor. Betyg: 4.

Läs även: Svensk julklassiker hotas av råvarubrist

Perfect Weekend Guide: Här är din julskinka

ANNONS

• Bästa budget: Dalsjöfors – mör, billig och snygg på fatet
• Bästa premium: Matriket – perfekt balans och ljuvlig fettrand
• Bästa för känsliga magar: Ica utan svål – ren, mild och stadig
• Bästa för fettälskaren: Dahlbergs – fettkappa i världsklass
• Största varningen: Coop Xtra – torr som en decemberförkylning

Källa: Recept.se

Vill du läsa mer om mat och krogar? Då rekommenderar vi vår livsstilssatsning Perfect Weekend, där du bland annat kan du läsa om Viggo testar hipsterkrogen Gaijin i Stockholm och Detta är Nordens dyraste frukost.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS