Citrondoftande kök, frostbitna bananer och fruktskålar som ser ut som en efterfest – välkommen till svenskarnas mest förbisedda köksdrama. Nu kommer lösningen vi inte visste att vi behövde.
Så får du bananer att hålla dubbelt så länge


Mest läst i kategorin
Mysteriet med etylen
Det finns två typer av människor: de som köper bananer i hopp om guldgul lycka, och de som redan efter dag två står med brunruttnad skamfrukt och undrar var allt gick snett. Att bananer åldras snabbare än en stockholmare i november beror på etylen, en gas som frukten själv producerar och som kickar igång okontrollerat.
När bananerna ligger tätt i en klase sprider sig etylenen som en skvallervåg. Resultat: fläckar, slapp skal och känslan av att man är en dag för sent ute – igen. Ska bananen räddas måste festen stoppas. Och det snabbt.

Senaste nytt
Kylskåp – fiende eller räddare?
Vi har alla hört myten: lägg aldrig bananer i kylen. Men enligt matprofilen Montserrat Meléndez är det just där de trivs bäst – förutsatt att du inte är rädd för att skalet blir mörkt. Insidan är det som räknas! Kylan bromsar etylenproduktionen, vilket ger piggare bananer som håller nästan dubbelt så länge.
Frukten som sabbar din smoothie
Det är dags att ta ett djupt andetag, hålla i mixern och förbereda sig på helgens största hälsochock: bananen kan vara din smoothiens värsta fiende.
Skafferiet – fruktens spa-resort
Vill du inte kyla frukten finns ett annat alternativ: ett mörkt, torrt och lite bortglömt utrymme. Typ skafferiet. Helst långt från tomater och äpplen, som också är etylenproducenter och därför bör betraktas som bananens värsta fiender. Tänk: bort från solen, bort från dramat.
Separera – så räddar du bananens värdighet
Det mest effektiva tricket är också det enklaste: skilj bananerna åt. Som i varje relation – lite avstånd förlänger livet. Lägg dem utspritt på en hylla, gärna med stilken inslagen i plastfolie för extra skydd. Plötsligt går bananen från stressad småbarnsförälder till mindful yogainstruktör.
Frys in och gå vidare
Om livet kommer emellan – frys in bananerna. Men ta bort skalet först. Perfekt till smoothie, glass eller när allt annat i kylskåpet känns meningslöst. Ett briljant sätt att rädda frukten på fallrepet, ungefär som när svenska börsen dippar och du bara får hålla i dig och hoppas på uppgång.
Läs även: Brittiska forskare vill ha varningstext på älskad maträtt

Perfect Weekend Guide: Så håller du bananer fräscha längre
- Förvara bananerna i kylskåp – skalet mörknar men frukten mår bättre
- Separera bananerna – minska etylenfesten
- Undvik kontakt med äpplen och tomater
- Välj mörkt och svalt, inte varmt och soligt
- Frys bananer utan skal för maximal hållbarhet
Vill du läsa mer om mat och krogar? Då rekommenderar vi vår livsstilssatsning Perfect Weekend, där du bland annat kan du läsa om Köttsuget är tillbaka – men biffen blir allt dyrare och Så äckligt – men du gör det varje dag i köket.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Just nu får du ett riktigt bra pris på Sveriges mest valda hemlarm med brand- och inbrottsskydd. Räkna ut ditt pris och ta del av erbjudandet











