Det låter som en rubrik skriven efter ett glas rödvin för mycket och massor av mörk choklad, men håll i kakaobönan. Forskare har nämligen hittat ett oväntat samband mellan mörk choklad och långsammare biologiskt åldrande. Nej, det är inte en ursäkt för att tömma godisskålen på fredagskvällen. Men det är tillräckligt intressant för att vi ska luta oss tillbaka och lyssna.
Mörk choklad och evig ungdom – nästan i alla fall


Mest läst i kategorin
Ämnet som får choklad att låta som hudkräm
Nyckelordet stavas teobromin. Ett naturligt ämne som finns i kakaobönor och därmed i mörk choklad. En ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Aging, pekar på att personer med högre halter av teobromin i blodet också tenderar att vara biologiskt yngre än sin faktiska ålder.
“Vår studie visar samband mellan en viktig komponent i mörk choklad och att hålla sig yngre längre”, säger Jordana Bell, senior forskare och chef för epigenomikgruppen vid King’s College London till Euronews.
Lugn nu. Hon tillägger snabbt att forskarna inte uppmanar någon att börja äta mer choklad, utan snarare vill förstå hur vardagliga livsmedel kan bära på ledtrådar till ett längre och friskare liv.
Senaste nytt
Biologisk ålder – kroppen ljuger inte
Biologisk ålder är inte samma sak som den siffra som står i passet. Det handlar om hur kroppen mår på cellnivå. Slitage, livsstil, gener, stress, miljö och ja – kanske till och med vad du stoppar i dig mellan mötena.
Forskarna analyserade över 1 600 personer i Storbritannien och Tyskland. Resultatet var tydligt: högre nivåer av teobromin hängde ihop med en lägre biologisk ålder.
Detta mättes genom så kallad DNA-metylering – små kemiska markörer som fungerar som bokmärken i arvsmassan – samt telomerlängd. Kortare telomerer är kopplade till högre ålder och fler åldersrelaterade sjukdomar. Längre telomerer signalerar motsatsen.
Läs även: Hemligheten bakom middagar som gör dig lyckligare

Chokladens gamla rykte får nytt liv
Mörk choklad har redan ett hyggligt CV. Hjärtat gillar den, blodkärlen applåderar försiktigt och nu verkar även cellerna nicka uppskattande.
Men forskarvärlden är, som alltid, försiktigt skeptisk. Dimitrios Koutoukidis, docent i nutrition och beteendevetenskap vid University of Oxford, påminner om att studien visar samband – inte orsak och verkan.
“Studien säger inget om vad som händer när teobrominnivåerna förändras genom att man äter mer eller mindre choklad”, säger han och pekar på den eviga akilleshälen: socker och fett.
Hans råd är lika brittiskt balanserat som en kopp Earl Grey: gillar du choklad, njut av den ibland och i små mängder.

Slutsats – njut, men med intelligens
Det här är inte ett grönt ljus för chokladterapi eller ett nytt anti-age-recept från mataffären. Men det är ännu en pusselbit i berättelsen om hur små vardagsval kan påverka hur vi åldras.
Mörk choklad som livselixir. Det är inte vetenskapligt bevisat än. Men det är åtminstone en tanke värd att smälta långsamt.
Omtalade dieten – kan förlänga din biologiska ålder
Utskälld av vissa. Högaktad av andra. Ja, säg den diet som inte stöter på patrull. Men tänk om just detta ändå har förmågan att förlänga vår biologiska

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Hos oss blir såväl billiga som dyra knivars egg som nya igen – oavsett hur misskötta eller trasiga de är när du skickar in dem. Beställ idag så skickar vi ditt Knivbrev nästkommande vardag.











