Dagens PS

Grillat och klart – världens bästa barbecue

Grillat eller barbecue är populärt på många håll i världen.
Grillat eller barbecue är populärt på många håll i världen. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Barbecue kommer i olika skepnader i olika länder. Så här går det till när grillfantasterna tar kommandot i några utvalda länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grillat eller barbecue är populärt på de flesta håll. Var du än reser finns det olika sätt som barbecue-rätterna vattnar gommen på.

Sydamerika är kanske världsdelen som mest förknippas med grilltekniken som sägs ha sitt ursprung någonstans i Karibien.

Hela vägen från USA ner genom Centralamerika till Sydamerika är det populärt att slänga på olika saker på grillen. Att ha en barbecue tillsammans vid en ledig stund.

Barbecue är störst i Argentina

Det är mest uppmärksammat i Argentina som är känt för sina “asados” där det mesta i köttväg hamnar på grillen. Där ingår även korvar, av både fläsk- och nötkött, som sedan kan doppas i den typiska chimichurri-såsen som består av persilja, vitlök, oregano, vinäger och chiliflakes.

Asado är en tradition i Argentina.
Asado är en tradition i Argentina. (Foto: Pixabay)

På många håll i Afrika är grillat också populärt, men det är nog Sydafrika som tar på sig ledartröjan.

ANNONS

Senaste nytt

Firar tillsammans i Sydafrika

ANNONS

Vänner och bekanta brukar samlas över en en “braai”, en barbecue, för att fira “Sunday Funday” tillsammans.

Amerikanska modellen Unique Love spenderade tre år i Kapstaden och beskriver braaii, där stekar, korvar och kycklingspett lades på grillen, som en nära gemenskap.

“Efter maten ville man stanna kvar för atmosfären var så sammansvetsande”, säger hon till CNN Travel.

En braai i Sydafrika är ett sätt att umgås på.
En braai i Sydafrika är ett sätt att umgås på. (Foto: Pixabay)

Japanska grillspett

Vidare till Asien är det Japan som är grillmästaren.

Här står “yakitori” i fokus, och vad som startade med kyckling har utvecklats till att bli alla slags kött, seafood och grönsaker som grillas på spett.

Numera säljs yakitori på de flesta håll i Japan, och de bästa är de mest lokala enligt resebloggaren Tanya Spaulding.

ANNONS

“Det bästa sättet att njuta av yakitori är antingen från en gatuförsäljare eller att sitta på golvet i din yukata (sommarkimono) och laga spett över shichirin (en liten kolgrill) i mitten på bordet.”

Det går inte att missa yakitori vid ett besök i Japan.
Det går inte att missa yakitori vid ett besök i Japan. (Foto: Pixabay)

Läs även:

Larmet: Grillsäsongen hotad. Dagens PS

Topplistan: Stockholms bästa italienare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS