Därför ska du inte äta pizza till middag

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
pizza
Fryspizza till middag drabbar din sömn enligt en ny studie. (Foto: Unsplash)

Fryst pizza och choklad till middag? Inte så konstigt att du sov dåligt. Onyttig mat försämrar djupsömnen visar en ny undersökning från Uppsala universitet.

ANNONS
ANNONS

Ett sömnexperiment vid Uppsala universitet visar att de deltagare som fick jämförelsevis onyttig mat, till exempel fryst pizza och choklad, till middag fick en ytligare djupsömn än de som åt nyttigare, i det här fallet laxpytt.

MISSA INTE: Vändningen: Nu minskar matpriserna i Sverige – pyttelite

Vetenskaplig undersökning

15 unga män utan sömnproblem deltog i studien i Uppsala. De delades upp i två grupper där varje grupp, under en veckas tid, åt exakt den mat som forskare hade gett instruktioner om.

Deltagarna fick även instruktioner om hur mycket de fick äta. Tanken var att alla skulle äta sig lagom mätta.

pizza I studien utförd av Uppsala Universitet fick två grupper med testpersoner äta helt olika saker. Gissa hur det gick för dem som åt pizza? (Foto: Unsplash)

ANNONS
ANNONS

Åt fetare

Den ena gruppen åt, varje dag under en vecka, förhållandevis mager yoghurt samt müsli till frukost, pasta med gröna ärtor till lunch och laxpytt till middag.

Den andra gruppen fick under samma period fetare yoghurt samt sötare müsli till frukost, pasta med färdiga köttbullar och ketchup till lunch samt fryspizza och en bit söt choklad till middag.

Ambitionen var att mäta hur maten påverkar sömnen. För den saken fick deltagarna bära aktivitetsmätare samt skriva ned uppgifter om sin sömn.
Dessutom fick deltagarna tillbringa två dygn i ett sömnlaboratorium där de sov med elektroder på huvudet så att forskarna kunde mäta deras hjärnaktivitet med EEG.

Ytligare sömn med pizza

Resultatet?

Deltagarna sov lika länge under hela perioden, oavsett vad de ätit. De tillbringade dessutom lika lång tid i olika stadier av sömnen. Men djupsömnen skilde dem åt. Djupsömnen blev ytligare hos dem som ätit den mer onyttiga maten.

ANNONS

Den här sortens förändringar av djupsömnen kan även ses hos människor efter en viss ålder samt hos dem som har sömnsvårigheter av typen insomni, enligt Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

“Vid sådana tillstånd kan det hypotetiskt sett, ur ett sömnperspektiv, kanske vara av större vikt att vara noggrann med kosten”, säger han.

Vi äter fel

Grunden är att vi egentligen äter fel, konstaterar docenten.
“Det man kan säga ur den aspekten är väl att våra hjärnor egentligen inte är skapta för den fett- och sockerrika mat vi har idag”, säger han.

Han tillägger att tanken bakom studien varit  att den skulle spegla den mat många av oss ändå väljer.

“Tanken var att den onyttiga kosten skulle kunna vara en kost som många i samhället kan tänkas äta till vardags. Den påminner på sätt och vis om många studenters fattigmanskost, till exempel. Nyttigare mat är ju tyvärr ofta dyrare”, säger han.

Relaterade artiklar:

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS