Festkväll utan baksmälla? Det kan komma att bli verklighet om syntetisk alkohol når världens livsnjutare. En molekylär förening som väntas var färdig att servera inom fem år.

ANNONS

Det handlar om syntetisk alkohol och David Nutt, brittisk professor och neuropsykofarmakologiexpert vid Imperial College i London.

Det senare en karaktär som florerade flitigt i medierna 2009, då han efter ett kontroversiellt uttalande om alkohol och droger förlorade sitt jobb som narkotikarådgivare åt den brittiska regeringen, skriver The Drinks Business.

Bland annat genom att påstå att alkohol är mer skadligt än både ecstasy och LSD. En devis som Nutt tycks stå fast vid fjorton år senare när han nu introducerar den molekylära föreningen, Alcarelle.

Berusning utan baksmälla

Syntetisk alkohol, eller Alcarelle, skulle om den godkänns göra det möjligt för konsumenter att njuta av alkohol och även berusning, utan att behöva brottas med baksmällan dagen efter.

Detta sedan substansen lämnar kroppen snabbt utan att som alkohol dröja sig kvar i levern, skriver The Drinks Business. 

Just nu inväntar Alcarelle godkännande hos tillsynsmyndigheterna i både Europa och USA. Produkten behöver även testas grundligt innan den kan lanseras på marknaden. Något som enligt Nutt kan bli verklighet redan inom fem år.

I väntan på det genombrottet finns den växtbaserade drycken Sentia. Även det en produkt signerad Nutt, som påstås framkalla en berusande känsla utan några obehagliga biverkningar.

ANNONS
ANNONS

Fortsättning följer kring alkoholens vara och icke vara. Baksmällan hänger löst.

Vill du läsa mer om forskning som rör mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Rapport: Unga dricker mindre – äldre dricker mer [Dagens PS]