Dagens PS

Bacardi köper ut Jay-Z efter seglivad konjakstvist

Jay-Z
Tvisten mellan spritjätten Bacardi och rapparen Jay-Z är löst. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 feb. 2023Publicerad: 06 feb. 2023

En seglivad tvist om sprit och rättigheter för flera miljarder dollar har i dagarna fått sin upplösning, sedan rapparen Jay-Z och spritjätten Bacardi nått en överenskommelse. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt handlar om konjak och spritvarumärket D’ussé som världsstjärnan Jay-Z sedan 2011 äger tillsammans med spritjätten Bacardi, och gick in i med sitt bolag SC Liquor.

D’Ussé står bakom de två exklusiva konjakssorterna VSOP, very Superior Old Pale, och XO, Extra Old. Båda framställda av källarmästaren Michel Casavecchia.

Oeniga om bolagets värde

Skälet till att Jay-Z i höstas stämde Bacardi bottnar i Empire Investments Inc, ett dotterbolag till Bacardi, som enligt Jay-Z ska ha misskött såväl den dagliga driften som marknadsföringen av D’ussé, vilket fick stjärnan att kräva full insyn i bolagets finanser.

Sedan dess har Jay-Z erbjudit sig att köpa ut Bacardi ur det gemensamma bolaget för 1,5 miljarder dollar, vilket tillbakavisats. Som tillägg till det har de båda parterna också haft olika åsikter om vad D’ussé egentligen är värt. Jay-Z har även beskyllt delar av den rättsliga processen för att vara rasistisk, skriver The Drinks Business.

Samarbetet fortskrider

När konflikten under slutet av förra veckan nådde sitt slut kunde Bacardi och Jay-Z dock äntligen enas om att Empire Investments köper ut delar av rapparens andel i spritföretaget. Vilken summa det skulle röra sig om är inte känt. Däremot verkar bägge parter nöjda med utgången.

Jay-Z ska i ett uttalande ha sagt att han känner sig “exalterad” över att kunna förnya partnerskapet och börja på ny kula. På Bacardi berömde man i sin tur stjärnans kreativitet och affärsmannaskap, skriver The Drinks Business.

ANNONS

Smolket i bägaren tycks därmed vara ur världen.

Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Världsartisten Jay-Z stämmer Bacardi

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS