Kryddat brännvin hör påsken till och tillför även en fin krydda till påskbordets sälta. Här är 4 snapsar som passar till helan, halvan och alla andra snapsvisor i påsk.

Snapsen eller nubben är ett etablerat inslag på de flesta påskbord som tack vare sin unika smaksättning och krydda förhöjer smakerna i varma som kalla påskfavoriter med lax, sill och ägg i huvudrollen.

ANNONS

OP Andersson gifter sig med sillen

Tittar vi på den inlagda sillen kan en snaps med mycket kummin passa fint till, då kummin är en av få kryddor som kan hantera sillens sötsyrliga ättikslag.

Här kan både Gammal Norrlands och O.P. Anderson vara välsmakande alternativ då de bygger på den klassiskt svenska akvavitkryddningen med kummin, anis och fänkål i botten.

snaps
Läckö Slottsaquavit utgör en perfekt smakkombination till ägg och majonnäs. (Bild: Pro PR)

Läckö Slottsaquavit lyfter ägghalvorna

Till laxen som vi gärna njuter både gravad och rökt är Östgöta Sädesbrännvin med tydlig fatkaraktär ett utmärkt val. Det är även en snaps med viss sötma, vilket också harmonierar fint med laxen.

 Tips! För dig som föredrar alkoholfritt i glaset i påsk finns nu O.P. Anderson Original, Petronella och Klar i en alkoholfri låda på Systembolaget.

O,P Anderssons alkoholfria snapsar. (Bild: Systembolaget)

Så till ägget, en självklar komponent på påskbordet. Så råkar också ägg och majonnäs vara riktiga snapsvänner, särskilt om du väljer en akvavit med tydlig smak av dillfrö som till exempel Läckö Slottsaquavit. En smakrik nubbe som även smakar gott till löjrom och räkor, om du föredrar det på dina ägghalvor.

Tips!  I mixlådan ”Svenska Nubbar ” finner du tio olika svenska snapsar. Kanske är någon av dem din favorit?

En bra sak att komma ihåg när det gäller just snapsar är att det faktiskt är riktigt gott att smutta på dem tillsammans med maten. Ett trevligt sätt att servera snaps kan av det skälet vara i form av flera, småflaskor istället för en stor. Det ger dig och dina gäster möjlighet att testa flera av de olika kryddningarna och matcha påskmaten.

ANNONS
ANNONS

Tänk också på att servera snapsen kall eller till och med rumstempererad, då det lyfter fram de unika smakerna i varje snaps.

Du hittar samtliga nubbar på Systembolaget. Glad påsk!

Läs även: Dryckestipsen som matchar buffén i påsk [Dagens PS]