Omtalad, omdebatterad, uppfunnen, nedlagd och återuppstånden. Med den karriärbanan kan det nästan bara handla om en sak. Det gör det också.
Kontroversiell 60-åring firar dubbelt


Mest läst i kategorin
Det firas tre ölrelaterade jubileer detta år. Låt oss börja med den äldsta jubilaren.
Det är ölburken som i år faktiskt fyller 70 år. Den introducerades nämligen i Sverige 1955 när motboken slopades och starköl fick börjas säljas på Systembolaget.
Innan dess hade starkölen varit en apoteksvara i Sverige.
”Det var revolutionerande när de här burkarna kom. Man marknadsförde burken som något som var väldigt lätt att införskaffa, man slapp släpa hem glasflaskor och det var lätt att göra sig av med burkarna – man sänkte helt enkelt burken i havet, det rekommenderades till och med”, minns Anders Bergström som är hedersmedlem i Sveriges ölburkssamlares förening, SÖL.
Fyra populära öl – som aldrig funnits. Dagens PS
Började på export
Egentligen har ölburken ytterligare ett år på nacken. PLM, Plåtmanufaktur Malmö, var först med att tillverka ölburkar i Sverige och började göra det redan 1954.
De burkarna exporterades till USA och ölen såldes sedan på båtar och flyg.
Aluminiumburkarna?
De kom först 1979 och var något Sverige var relativt senfärdigt med att introducera.
Å andra sidan finns en viss senfärdighet på området generellt. När vi nu firar ölburkens 70-årsdag har danskarna haft sina i 90 år.
60 år firar svenskt öl även ur en annan synvinkel. Mellanölet infördes 1965, för 60 år sedan, men försvann sedan 1977 och hann aldrig bli tonåring. Inte då i alla fall.
1 oktober var dagen D och hela Sverige hade mellanölsfeber. Armador av bryggeribilar körde ut ölet, flera bryggerier firade med fyrverkerier, Aftonbladet önskade Gott nytt öl, Expressen gav ut en ”ÖL-extra” och Stockholms-tidningen prydde förstasidan med ett pampigt ”IIB” i rött.
Senaste nytt
Skulle bli nyktrare
Tanken bakom mellanölet var att svenskarna skulle bli nyktrare genom att dricka mellanöl i stället för starkare saker.
Det gick så där, med en mild underdrift. I stället blev mellanölet framför allt ungdomens dryck och så populärt att det relativt snabbt höjdes röster bland de politiker som infört det, om att ölet borde förbjudas.
Att drycken blev populär bland ungdomar är för övrigt inte märkligt. Till en början fanns ingen åldersgräns för att köpa mellanöl i butik och på krogen fick man beställa in den om man var 16 år eller äldre.
Försvann efter katastrof
1 juli 1972 klubbades 18-årsgränsen i lag och fem år senare, 30 juni 1977, såldes den sista mellanölen i matbutikerna.
Då hade man längs vägen hunnit med ett än mer katastrofalt beslut än att sälja mellanöl utan åldersgräns.
Från 1 november 1967 och ett par år framåt såldes starköl fritt i matbutikerna i Värmlands och Göteborgs och Bohus län.
Så var det tänkt i alla fall. Men redan efter några månader kom de första larmrapporterna om explosionsartad försäljning, ungdomsfylleri och rattfyllor och redan 14 juli 1968 avbröts försöket.
Tre städer som gick ihop
1955 hade även TT startats, Three Towns, som var ett samarbete mellan de tre bryggerierna Pripps i Göteborg, Skånebryggerier i Malmö och S:t Eriks i Stockholm.
2001 köpte Carlsberg Pripps och då köpte Galatea varumärket Three Towns.
När mellanölet kom 1965 var TT ett av de mest populära bland det 90-tal(!) mellanöl som fanns att välja på.
Nu firar alltså även TT ett 60-årsjubileum och den av Three Towns Independent Brewers återupptagna bryggningen 2001 kan i vart fall se fram emot ett 25-årsjubileum nästa år och göra det i gott sällskap. Ljus lager är än i dag världens vanligaste ölvariant.
Gratis öl ska få USA att glömma. Dagens PS
Guinness vill att irländarna ska fira nyktert. Dagens PS
De tillverkar handtvål och öl – av sopor. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.