Den schweiziska klockexporten steg till rekordhöga nivåer i november. Den höga försäljningen i USA kompenserade för den fallande efterfrågan i Kina. 

ANNONS

Efterfrågan på lyxklockor har stigit till oöverträffade nivåer efter att fler konsumenter, särskilt amerikaner, suktat efter modeller från schweiziska märken som Rolex, Omega och Patek Philippe.

I november ökade den schweiziska exporten av klockor med 10,9 procent och satte månatligt rekord, skriver The Business of Fashion.

Klockor till ett värde av 2,4 miljarder schweizer franc, motsvarande 26,95 miljarder kronor, exporterades enbart under förra månaden.

Exporten uppgick till 22,9 miljarder franc, motsvarande 257 miljarder kronor från januari till november. En ökning med 11,9 procent jämfört med samma period förra året.

Därmed är branschen på väg mot sitt bästa år någonsin.

USA största marknad

USA har nu tagit klivet förbi Kina som Schweiz största exportmarknad för klockor.

ANNONS
ANNONS

Trots att exporten till Kina minskat med 11,5 procent på grund av landets restriktioner till följd av corona kompenserades fallet med råge då exporten till USA ökade med 33 procent bara i november.

Siffrorna sammanställs av den schweiziska klockindustrins federation, FHS, som presenterade de nya siffrorna i förra veckan.

2021 tillskrevs som ett rekordår, då Schweiz exporterade klockor för 22,3 miljarder schweizerfranc, motsvarande 250 miljarder kronor, men årets siffror är alltså redan högre än så.

En industri i förändring

Den schweiziska klockindustrin befinner sig i en förändring, som accelererat i och med covid-19 och dess inverkan på internationella resor, e-handeln och framväxten av andrahandsmarknaden.

Sammantaget drivs tillväxten av dyrare klockmodeller som behåller sin attraktionskraft och har haft en kontinuerlig tillväxt.

Trots en fantastiskt återhämtning i pandemins kölvatten och exportrekord spår FHS ändå att 2023 kommer att bli ett utmanade år.

ANNONS
ANNONS

Det som påverkar är främst geopolitiska spänningar och hur konsumenterna beter sig till följd av stigande inflation menar man.

Vill du läsa mer om klockor, design och livsstil? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetsjänst!

Läs även: Ras för lyxklockor – Rolex undantaget [Dagens PS]

Läs även: Därför är Patek Philippe auktionshusens favorit [Dagens PS]