Dagens PS

Rolex Milgauss: Lyxuret som slog auktionsrekord

Rolex
Tiden stod nästan still när en Rolex Milgauss drog in dubbelt så mycket som förväntat på en auktion. (Foto: Phillips Auctioneers)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Det rasslar till på andrahandsmarknaden för lyxur och Rolex, som kan lägga en riktig rekordsumma till handlingarna efter en klockauktion i Genève i helgen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Begagnade lyxklockor fortsätter sitt segertåg på marknaden, med priser som verkligen kittlar fantasin.

Det senaste exemplet på det kan vi tacka Rolex för, som för närmare sextiofem år sedan tillverkade sin första Rolex Milgauss, skriver Bloomberg. 

Ett specialur, som såg dagens ljus under samma era som Rolex andra nischade modeller, vilka bland annat riktade sig till djuphavsdykare, piloter och racerbilsförare.

Hit hör till exempel Rolex Daytona som just nu regerar andrahandsmarknaden. Mer om det läser du här!

Rolex Rolex Milgauss såg dagens ljus 1958 och var särskilt framtagen för personer som arbetade i labratorier. (Foto: Phillips Auctioneers)

Ämnad för forskare

Rolex Milgauss var i sin tur en modell framtagen för forskare som arbetade i labratorium.

Det innebär i det här fallet att den smäckra pjäsen av rostfritt stål från 1958 designades för att kunna stå emot magnestiska fält.

Utmärkande för uret är även den roterande ramen och sekundvisaren formad som en blixt. Egenskaper som nästan fick klockan att stanna under helgens klockauktioner i Genève.

Missa inte: Ta kurs mot extravagans – flyg i art déco-stil

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fick klockan att stanna

Om inte annat stod tiden still när Milgauss-uret drog in dubbelt så mycket som förväntat och slog försäljningsrekord på auktionshuset Phillips Auctioneers.

Hela 2,5 miljoner dollar, motsvarande nästan 26 miljoner kronor, stannade prislappen på för den lycklige budgivaren som slutligen ropade hem klockan.

Senast något liknande hänt var under 2013, då en liknande klocka gick för 317 000 franc på auktionhuset Christie’s .Ytterligare ett lyxur såldes för 300 000 franc under 2022. Även det en ansenlig summa, om än en bit från helgens rekord.

Rolex själva bakom?

Värt att nämna i sammanhanget är dock att den vinnande budgivaren sannolikt ska ha köpt just denna klocka på uppdrag av Rolex, även om detta ännu inte bekräftats av Rolex själva, skriver Bloomberg.

Motivet bakom en sådan manöver brukar som regel vara att fylla arkiven med unika vintage-exemplar, eller visa upp dem på museum. Något som delvis förklarar de skyhöga priserna på auktioner likt denna, där dyrgripar som inte längre tillverkas går under klubban.

ANNONS

Vill du läsa mer om Rolex och andra lyxklockor? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Samlarens våta dröm – Rolex Sea-Dweller 1665

Det unika Rolex-fyndet som får samlare att dregla

Läs även: Vit diamant skapar fred och miljonvinster

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS