Dagens PS

Klockauktionerna i Genève sätter rekord

lyxklockor
På klockauktionerna i november Genève sattes rekord. Foto: Phillips
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 19 nov. 2021

Under klockauktionen i Genève i början av november slog auktionshuset Phillips alla tidigare rekord och sålde lyxklockor för 74,5 miljoner dollar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går bra för auktionshusen som säljer begagnade lyxklockor. Det visar resultatet från klockauktionerna i Genève som hölls i början av november. Auktionshuset Phillips satte alla tidigare rekord då man sålde lyxklockor för hela 74,5 miljoner dollar, eller 667 miljoner svenska kronor.

Men det som sticker ut efter auktionerna är de nya kunderna. Dagens PS har tidigare skrivit om att millennials och Gen Z ser ut att föredra begagnade lyxklockor framför trendiga smartklockor.

Och det verkar stämma med vad auktionshusen rapporterar efter auktionerna i Genève. På Sotheby’s var 31 procent av de registrerade budgivarna under 40 år och 38 procent var helt nya kunder. Aurel Bacs, klockexpert och Phillips auktionsförrättare säger till Robb Report att den nya kundgruppen är ung, vital och dynamisk. Det är inte längre äldre grånade gentlemän som budar.

Cartier och Omega populära

Köpbeteendet är även på väg att förändras. Ur från Patek Philippe och Rolex fortsätter att dominera och vara hett eftertraktade. Men modeller från Cartier och Omega börjar också bli populära och inbringar allt högre priser. Till exempel så såldes en Cartier Crash i guld för 884 972 dollar, tidigare rekord för modellen var 225 000 dollar.

lyxklockor

Cartier Crash såldes för 884 973 dollar. Foto:Sothby’s

Cartier Crash lanserades 1967 men har sedan dess bara producerats då och då och i limiterade serier. Det är oklart hur många klockor ur den första serien som producerades men Sotheby’s tror att det inte var fler än 12.

lyxklockor

Omega Speadmastern hos Phillips klubbades för en rekordsumma om 2 399 633 dollar. Foto: Pillips

Det gick också bra för modellen Speadmaster från Omega. En Speadmaster Ref.2915-1 Broad Arrow från 1957 klubbades för 360 360 dollar hos Sotheby’s. Ytterligare en Ref. 291-5 klubbades, men då hos Phillips, för den otroliga summan 3 399 633 dollar. Klockorna var snarlika men små detaljer spelar stor roll för det slutliga priset. Medan klockan hos Sotheby’s hade en utbytt bezel var klockan hos Phillips helt i original. Något att hålla i minnet om man ska buda på en lyxiga klocka.

Läs mer om klockor

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS