Sveriges vackraste Rolls Royce - nu kan den bli din

Uppdaterad: 21 maj 2023Publicerad: 21 maj 2023
Lottens RR
Med en genuin svensk historia och i ett fantastiskt kul originalskick, borde denna vackra Rolls-Royce få stanna i Sverige. (Foto: PS Auction)

Den 13 juni 1939 tog skådespelerskan Lotten Olsson emot leveransen av en splitter ny Rolls Royce Phantom III med specialkaross byggd av Nordbergs karosserifabrik. Nu är denna, kanske Sveriges vackraste Rolls Royce, till salu. 

ANNONS
ANNONS

Adressen var Karlaplan 9A. I källarplanet fanns det garage med nedfart från den lilla slut-tamp på Östermalmsgatan som ändar nere vid Karlaplan.

Garaget var rymligt. Dåtidens bilar, som ägdes av folk kring denna högreståndsadress, var inte några små fordon.

Lottens RR Här på Karlaplan 9, bodde Lotten Olsson i en pampig våning. Men det var i källarplanet som den fascinerande Rolls-Roycen hade sitt hem. (Foto: Ingemar Hasselgren/Stockholms stadsmuseum)

Den här dagen i slutet på 1940-talet, var speciell för den då sex-årige lille pojken Hans Værnéus. Han hade blivit lovad att få titta på en fantastisk bil som stod parkerad i ett eget garage inne i det stora garaget.

En spännande inbjudan

Hans kom dit i sällskap med bilens ägarinnas nya hushållerska Diddi Westergren, som tidigare jobbat hos familjen Værnéus.

När hon hade hört om den stora mäktiga bilen i källaren, hade hon hört sig för om hon kunde få visa den för den lille bil-intresserade pojken, vilket nu skulle bli verklighet.

Lottens RR Lotten Olsson hade gjort sig känd på Stockholms teaterscener, bland annat genom en bejublad roll i Oliver Twist. (Foto: Automobilhistoriska Klubbens arkiv)

Bilens ägarinna var skådespelerskan Lotten Olsson, som genom åren haft en fantastisk smak för vackra och mycket exklusiva bilar – samtliga självklart av märket Rolls-Royce.

Bilen i garaget var hennes senaste inköp, som hon fått levererad ny sommaren 1939.

ANNONS
ANNONS

Den tredje Rolls- Roycen

Lotten Olsson hade köpt det vackra chassiet via Wiklunds nere på Strandvägen. Firman var Rolls-Royce återförsäljare i Sverige och det företag som stått bakom leveranserna av hennes tidigare två bilar av samma märke.

Lottens RR Bilen just levererad till sin ägarinna Lotten Olsson från Gustaf Nordbergs karosserifabrik (Foto: Automobilhistoriska Klubbens arkiv)

Chassiet hade sedan tagits till Gustaf Nordbergs karosserifabrik på Tegnérgatan på Norrmalm i Stockholm. Där försågs det med en mycket vacker och imposant landaulet-kaross, vilket i princip innebär en täckt limousine men med bakersta delen av taket nedfällbart.

Bilen hade dock inte hunnit gå så många mil innan andra världskriget bröt ut. Bilen ställdes då av i sitt garage och blev där inlåst tills dess att kriget ändat 1945.

Blev helt täckt efter kriget

Lotten Olsson hade dock inte riktigt trivts med den öppna bakdelen utan lät Nordbergs bygga igen den till en helt täckt kaross, innan bilen åter togs i bruk.

ANNONS

Och det var denna bil som den lille Hans nu skulle få titta på. Han minns än idag när dörrarna öppnades till Rollsens egna bås nere i garaget och hur hänförd han blev över den pampiga V12-motorn under huvarna.

Hur många tändstift den hade och hur fantastiskt stor bilen var där den stod.

Lottens RR Bilden som den lille Hans Værnéus fick av Lotten Olssons chaufför sitter fortfarande inklistrat i familjealbumet som ett minne. (Foto: Lotten Olsson)

Som ett minne av händelsen, fick Hans en bild på bilen “ute i det gröna” av den vänlige chauffören. En bild som nyligen återfanns i ett gammalt familjealbum och som nu publiceras för första gången.

Nu är bilen till salu

Poängen med hela denna historia är att Lotten Olssons vackra Rolls-Royce finns kvar i Sverige och är nu till salu. Den är inte längre svart såsom den var under Lotten Olssons tid, utan har fått en tvåtonad ljusare kostym. Men annars är denna fantastiska vagn fortfarande i ett underbart använt originalskick.

ANNONS

Lottens RR Jag skulle kunna äta upp min hatt för att få sitta bakom ratten på denna fantastiska bil. (Foto: PS Auctions)

Hade min egen ekonomi varit lite mer rymlig, hade jag aldrig skrivit denna artikel, utan sett till att själv ropa hem bilen. Men nu är situationen inte sådan, utan har hoppas verkligen att det blir någon här i Sverige som kan se till att Lotten Olssons bil, med en så genuin historia, blir kvar här i landet.

Den borde få stanna

Med en svensk kaross, en komplett svensk ägarlängd med få ägare, så borde bilen kunna få en framtid på svenska vägar och vårdad vidare här. Blir det du som köper hem den? PS Auctions är de som säljer bilen. Länken direkt till auktionen finns just här under.

Lottens RR I baksätet sitter du verkligen kungligt. (Foto: PS Auctions)

Lottens RR Under den långa motorhuven tronar en fantastisk Rolls-Royce V12:a. En mycket ovanlig motor i Sverige. (Foto: PS Auctions)

Läs mer här:

Länken till auktionen
En underbar artikel om förkrigstidens Rolls-Royce i Sverige
Historien om Rolls-Royce kylarprydnad

 

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.