En av världens absolut mest kända design-element är den ikoniska Coca-Cola-flaskan i glas. Men visste du att bakom designen stod en svensk?

ANNONS

Det var 1915 som beslutet togs av Coca-Colas ledning; En ny flaska skulle tas fram som skulle symbolisera Coca Cola på ett sätt så ingen skulle kunna ta fel.

Coca Cola
I orten Terre Haute låg Roots glasbruk där Coca Colas flaska tillverkades och gjorde familjen Root till miljonärer. (Foto: Al Wolf)

Det beslutades att ta utlysa en designtävling där uppgiften skulle bestå i att designa en flaska som ”…ska vara så unik att den blir igenkänd bara genom att känna på den i mörkret och att den kan identifieras om den ligger splittrad i skärvor på marken.”

Historien börjar i Olseröd

Ett av alla glasbruk som tog sin an uppgiften var Chapman Root Bottling Company i Indiana och dess unge chef Alexander Samuelsson

Coca Cola
Det var den utvandrade svensken Alexander Samuelsson som stod bakom den legendariska designen av Cocoa Cola-flaskan (Foto: Arkiv)

Alexander Samuelssons historia börjar i Olseröd utanför Kungälv där han föddes 1862. På grund av faderns lite ojämna affärer hamnade familjen så småningom i Surte där fadern fick jobb på Surte Glasbruk.

Började jobba tidigt

Alexander började jobba på bruket redan i 11-12-årsåldern och utbildades så småningom till glasblåsare. Men när även brukets affärer började svikta, beslutade sig Alexander och hans bror 1883 att emigrera till Amerika.

ANNONS
ANNONS

Han var en framåt och kunnig yngling som jobbade sig runt på några olika glasbruk innan han fick jobb hos Roots och där snabbt avancerade till chef.

Coca Cola
Såhär såg ritningen ut som blev den vinnande designen. (Foto: Coca Cola)

När så designtävlingen från Coca Cola nådde Roots, var det Alexander som stod bakom den slutgiltiga designen.

Inspirationen till den kurviga formen med de så typiska ränderna, lär han ha hittat i cacao-bönans form.

En bit svensk historia

Resultatet blev ju seger i tävlingen och Alexander blev med ens en bit av den Svensk-amerikanska historien.

Och flaskan med dess greppvänliga kurviga form, blev en av designvärldens mest ikoniska föremål.

Coca Cola
Coca Cola-flaskans utveckling i glas – från start till mål. (Foto: Coca Cola)

Med tiden har flaskans kurvor minskat men fortfarande härstammar den tydligt från den design som svensk-amerikanen Alexander Samuelsson stod bakom i den där tävlingen för snart 110 år sedan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om:

Familjen Roots historia

Här är bolagen som höjer utdelningen [Dagens PS]