Endast ett fåtal av bolagen på S&P 500 Index har varje år höjt sina årliga utdelningar under de senaste 60 åren. Här är bolagen du ska satsa på.

ANNONS

Den senaste tidens turbulens i banksektorn och en ökad rädsla för en bredare ekonomisk nedgång, gör att det kan vara klokt att investera i några av de mest pålitliga företagen, skriver CNBC.

De kan kallas börsens ”utdelningsaristokrater”, bolagen som år ut och år in höjer den årliga utdelningen till sina aktieägare. Men det är precis som i den riktiga världen – aristokraterna är i minoritet.

Bara åtta bolag som höjt sin utdelning

Enbart åtta bolag på S&P 500 har under de senaste 60 åren konsekvent gjort sina aktieägare mer än nöjda. Flera av bolagen är välkända namn som Coca-Cola, Johnson & Johnson och Procter & Gamble. Till den här gruppen hör också jättar som Emerson Electric och industrikonglomeratet Dover.

”De här företagen har haft ledningar som kunnat förändras med tiden och anpassa sig till ny konkurrens och ny teknik”, säger Howard Silverblatt, senior indexanalytiker på S&P Global Dow Jones Indices.

”Företag som har växt under så många år, det blir en del av företagens kultur och de växer även när de egentligen inte kan det

ANNONS
ANNONS

Coca-Cola – en guldgruva

Coca-Cola har till exempel med en årlig utdelning på 1,84 dollar per aktie och har för närvarande en direktavkastning på procent 3,07 procent, medan S&P 500:s genomsnittliga direktavkastning är 1,65 procent.

Företaget har använd sig av en strategi som bygger på att öka försäljningen genom att höja priserna, samtidigt som man fortfarande marknadsför och säljer billigare produkter till kunder med en lägre inkomst. Man har även breddat sitt sortiment med sockerfria alternativ för att tillmötesgå de kunder som söker ett hälsosammare alternativ.

Flera alternativ till utdelning

Samtidigt har Dover höjt sin utdelning i 67 års tid, nästan varje år sedan starten 1955. Dovers aktie har en direktavkastning på 1,48 procent, och företaget har genom åren genomfört ett flertal förvärv på starkt konsoliderade marknader.

Men det finns fler säkra kort än Coca-Cola och Dover. Tillverkningsföretaget Stanley Black & Decker och mat- och dryckesjätten PepsiCo har höjt sin årliga utdelning i mer än 50 år. ExxonMobil och Chevron har höjt sina årliga utdelningar i 40 respektive 36 år.

Delade ut en rekordsumma

Företag på S&P 500 Index delade sammanlagt ut 564 miljarder dollar under 2022, en ökning med 10 procent från föregående år, och ett rekord.

Det var många investerare som var besvikna över kursnedgångar under 2021 – i stället köpte många ETF:er som specialiserat sig på att ge utdelning. Den här trenden ser ut att fortsätta menar Silverblatt.

ANNONS
ANNONS

Han  förväntar sig även att amerikanska kontantutdelningar återigen kommer att nå nya rekordnivåer, men att tillväxten definitiv kommer att mattas av.

Vill du läsa mer om aktier, börs och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Svag ljusglimt på Stockholmsbörsen [Dagens PS]

Läs även: Nibe ger upp förvärvsplaner — aktien stiger [Dagens PS]