Dagens PS

Oljekungens vackra drömhus till salu

Villa Ulvaklev
Som en riddarborgen ligger Villa Ulvaklev vid sjökanten och bevakar Ängelsberg mot fienden. (Foto: Residence Christie’s / Thomas Diös, Husfoto)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 30 apr. 2023

Några mil norr om Västerås ligger Ängelsberg – en av Sveriges absolut mest intressanta industriplatser. Nu är en av ortens vackraste villor till salu. Passa på att bosätta dig i ett område som myllrar av skaparkraft, industrihistoria och skönhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åmänningen och Snyten. Så heter de båda sjöarna som är uppkomsten till alltsammans. Här hittades sjömalm redan för 1700 år sedan med så hög järnhalt som 45%.

Ortsborna förstod att detta var något att ta hand om och börja arbeta med.

Malmen bärgades vintertid från botten på sjöarna och torkades, rostades, och smältes sedan i vedeldade gropugnar där det blev cirka 1100-1200 grader varmt.

Järnet reducerades sedan med träkol till smidbart järn.

Villa Ulvaklev

Ängelsbergs bruk är idag klassat som ett Världsarv och dessutom Axel Johnson-koncernens arkiv. En fantastisk plats i ett fantastiskt skick. (Foto: WikiCommons)

Detta kom sedan att bli grunden till det som kom att kallas Norbersg Bergslag. En ekonomisk mycket viktig nyckel till det växande Sverige och en bit av grunden till det som sedan skulle mynna ut i den industriella revolutionen.

Lönsamt året om

Orten kom så småningom att få namnet Ängelsbergs bruk och växte kraftigt. Malmen, jorden och skogarna skapade bra förutsättningar för verksamhet året om.

ANNONS
Villa Ulvaklev

Ängelsbergs bruk på vykort från 1950-talet med herrgården i centrum. (Foto: Vykort)

Men med bra produkter, krävdes också bra transportleder. Till en början fraktades ortens produkter på de slingriga vägarna ut till kunder och Sverige.

Men det var först när Strömsholms kanal ned till Mälaren öppnades 1795, som transporterna kunde ta fart på allvar.

Villa Ulvaklev

Strömsholms kanal blev den första riktigt lönsamma godstransportleden för bruken uppåt Bergslagen. Men när järnvägen sedan kom, var kanalens tid som lönsam förbi. (Foto: Strömsholms kanal)

I 70 år fick kanalen vara den dominerade vägen ut i världen från Ängelsberg. Men eftersom behoven var stora och produkterna tunga, så prioriterades järnvägsbygget till Ängelsberg tidigt.

Redan 1876 stod den klar ända till Stockholm och med ens blev kanalen en museal företeelse.

ANNONS

Senaste nytt

Svensk oljeproduktion

Men det var inte bara järnhantering, skog och mark som brukades och skapades i trakten. 1875 öppnade Pehr August Ålund sin fabrik på den lilla ön Tallön i Ängelsberg.

ANNONS

Hans idé var att raffinera amerikansk råolja till framför allt vapenfett och fotogen. Och detta skulle alltså ske i Ängelsberg.

Villa Ulvaklev

Den gamla oljefabriken står kvar än idag och är världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Går att besöka sommartid med guide. (Foto: Arkiv)

Anledningen till varför han valde platsen och ön, var att verksamheten var synnerligen brandfarlig och explosionsrisken var ständigt närvarande. Och ön fick snart namnet Oljeön, vilket den sedan dess har kallats.

Lönsamt tack vare tullar

I början fick han tillstånd till att producera 1000 fat om året. Lysoljor och smörjoljor importerades emellertid. Men så länge som de svenska skyddstullarna fanns kvar, var produkterna från Engelsbergs oljefabrik billigare på marknaden och företagets ekonomi fungerade.

Villa Ulvaklev

Det var många olika produkter som kom ut ur oljehanteringen på Oljeön i Ängelsberg. (Foto: Arkiv)

Men 1902 var det stopp för oljeraffineringen på platsen. Mycket på grund av att en last råolja brann upp i Stockholm på väg upp till Oljeön och produktionen inte kunde hållas uppe.

Dock fortsatte produktionen av bland annat fett, nafta och fotogen fram till 1927.

ANNONS

Oljekungen Zetterström

En av många som satt färg och som bidragit till ortens utveckling, var oljekungen Erik Ferdinand Zetterström. Som VD i Oljebolaget och många andra engagemang i trakten, var han en färgstark person som tog plats i ortens utveckling.

Zetterström bodde själv redan i Ängelsberg men ville även locka dit sonen Bengt för att trygga återväxten.

Därför lät han arkitekten Isak Gustaf Clason rita en ståndsmässig villa som byggdes på stranden vid sjön Åmänningen 1886.

Villa Ulvaklev

Isac Gustaf Clasons exteriör-ritning finns bevarad tillsammans med en mycket fyllig proveniens. (Foto: Residence Christie’s / Thomas Diös, Husfoto)

Resultatet blev ett fantastiskt hus färdigställt 1886, med framstående drag av riddarborg i form av tinnar och torn.

Den arkitektoniska stilen är nyklassicism med drag av fransk renässans där den ståtligt strama tegelfasaden dekoreras av friser och gesimser, fönster och dörrar med blå karmar samt verandor med vackra träsnickerier.

Växande familj

ANNONS

Bengt F Zetterström flyttade till Ulvaklev, som huset kom att kallas, 1886 och här växte även hans familj till efter giftemålet med den 16 år yngre Västerås-tösen Alma Carolina Teresia Rydström. Fyra barn fick de båda innan Bengt avled i skelettcancer 1905.

Villa Ulvaklev

Utsikten från verandan är bedövande vacker. (Foto: Residence Christie’s / Thomas Diös, Husfoto)

Då oljebolagets blomstringstid var över och Bengts frånfälle sammanföll, flyttade familjen Zetterström från orten och Ulvaklev såldes vidare.

Idag är alltså denna fantastiska byggnad till salu. Huset har under alla år skötts väl av sina ägare och är idag en fantastisk representant för Isak Gustaf Clason känsla för stil och finess.

Villa Ulvaklev

Mycket av den vackra originalinredningen när fortfarande bevarad. (Foto: Residence Christie’s / Thomas Diös, Husfoto)

Mycket av inredningen är fortfarande bevarad och husets alla utsmyckningar interiört och exteriört finns också kvar.

Läget precis vid Åmänningens strand är också det fantastiskt och bjuder på en vacker utsikt över den historiska bygden.

Villa Ulvaklev

Arbetsrum? Eller sovrum? Du bestämmer. (Foto: Residence Christie’s / Thomas Diös, Husfoto)

ANNONS

Tomten om cirka 1,5 hektar innehåller fruktträdgård, storvuxna tallar samt plana ytor för lek. Kuskvillan om 91 kvadratmeter kantar infarten och är byggd i fornnordisk stil, samtida med Ulvaklev. Även den har moderniserats och har idag entréplan med kök och vardagsrum samt ett övre plan med sovrum och badrum.

Villa Ulvaklev

Trädgårdsmästarbostaden passar väl in i atmosfären på den stora tomten. (Foto: Residence Christie’s / Thomas Diös, Husfoto)

Så vill du bli inskriven i historien om Ängelsberg och dess fantastiska vikt för det framväxande Sverige, så har du nu chansen att bli ägare till en fastighet som slår det mesta.

Läs mer om:

Villa Ulvaklev 

Oljeöns historia

Axel Johnson – entreprenör ut i fingerspetsarna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS