Om du trodde att vi här uppe i Norden, inte haft några superyachter av internationell klass bärande våra flaggor, så trodde du fel. 

ANNONS

Som sjöfararnationer har den officiella relationen till vatten och hav varit viktig för de Nordiska länderna.

Detta tillsammans med vår stora mängd skickliga och framgångsrika entreprenörer, har gjort att Nordiska vatten rymt några av världens allra vackraste superyachter. Kolla själv på vår sammanställning nedan.

S/S Drott

Kung Oscar II favorit-yacht som han befor kusten upp och ned med. Ofta sedd gäst på bland annat Marstrand. Ett mycket vackert fartyg som tyvärr mötte skrotningsdöden 1923 i Köpenhamn.

Nordiska superyachter
Tänk om vi hade haft kvar Drott som kunglig yacht? Då hade Sveriges flagga kunnat vaja stolt i många officiella sjö-sammanhang. (Foto: Wikimedia)

Hon byggdes som minkryssare på Bergsunds mekaniska verkstad i Stockholm 1877 och räknas som Flottans första moderna kryssare.

Blev sedemera stabsfartyg och förde till slut Kungens standert på flaggspelet. Avrustades samtidigt och slutade som hovets mer eller mindre privata yacht.

M/Y Hi-Esmaro

Byggdes under 1928 utanför New York på beställning av asbest-miljardären Hiram Manville och sjösattes 1929. Familjen Manville gjorde sedan en resa över Atlanten via övervintring i Monaco, upp till Stockholm sommaren 1930.

Nordiska Superyachter
Omsvärmad av sjöflygplan ligger Hi-Esmaro på redden utanför Sandhamn. (Foto: Sjöexpress arkiv)

Här besöktes Stockholmsutställningen och KSSS 100-årsjubileum där Hi-Esmaro fungerade som bas för den svenska Kungafamiljen då den unga vackra Estelle Manville året innan gift sig med Folke Bernadotte.

ANNONS
ANNONS

Den vackra yachten sänktes under amerikanska marinens flagg i Japanska sjön 1943.

S/S Finlandia

Yachten byggdes 1908 i New York och sjösattes under namnet Vanadis. Hon beställdes av CKG Billings, e stor industrialist från New York. 1919 köptes hon av baron Hjalmar Linden som döpte om henne till Finlandia.

Nordens superyachter
Finlandia var ett otroligt vackert fartyg som dock bara fick fara under finsk flagg i några få år. (Målning: Antonio Jacobsen)

Hjalmar Lindens liv var en stormig resa, liksom hela Finlands vid denna tid. Efter att ha kämpat ett antal politiska strider i det oroliga Finland, sålde han alla sina bruk, verkstäder, sågverk och privata ägodelar 1921 och begick därefter självmord.

Finlandia såldes vidare och gick bland annat som charteryacht under namnet Ianara. Skrotades tyvärr sedan 1938.

M/Y Southern Cross

Byggdes 1930 som M/Y Rover på beställning av James Mackay. Köptes 1932 av miljardären Howard Hughes och fick då namnet Southern Cross och sålde henen vidare 1937 till Elektrolux-miljonären och svensken Axel Wenner-Gren.

Nordiska superyachter
Det är tack vare Axel Wenner-Gren som även den svenska flaggan har fått vaja från flaggspelet på en superyacht. (Foto: Sjöexpress arkiv)

Efter att ha lämnat Sverige med Southern Cross strax innan WW2 bröt ut i september 1939, svartlistades Southern Cross. Övertogs senare av Mexikanska flottan och sjönk i Vera Cruz hamn efter en brand i slutet på 1950-talet.

Myndigheterna säger att hon är bärgad och skrotad, men lokal rykten säger att hon ännu ligger kvar på botten…

ANNONS
ANNONS

K/S Norge

Byggd i England 1937 för miljonären Thomas Sopwith. Beslagstogs av Royal Navy 1939 och tjänade under andra världskriget som bevakningsfartyg.

Nordiska superyachter
Det norska hovet fick Norge som gåva av folket 1947. När gör vi svenskar något motsvarande? (Foto: Wikimedia)

Skänktes till Kung Haakon VII som gåva av det Norska folket, och har sedan dess funnits i i det Norska kungahusets ägo. K/S Norge används fortfarande av det Norska Hovet men sköts av den Norska Flottan.

K/Y Dannebrog

Byggdes på Örlogsvarvet i Köpenhamn och sjösattes 1932. Döptes till Dannebrog av drottning Alexadrine vid sjösättningen. Fartyget har sedan dess tjänstgjort som den danska kungafamiljens representationsyacht.

Nordiska superyachter
Den vackra Dannebrogen har funnits till hovets tjänst sedan hon byggdes 1932. (Foto: Wikimedia)

Har sedan hon byggdes, avverkat över 300 000 sjömil och har bland annat varit på besök i alla Danska, Färöiska och Grönländska hamnar. Är än idag i ett ypperligt skick efter en stor renovering i början på 1980-talet då bland annat hennes motorer byttes.

M/Y Seagull

Ett av nordens äldsta maskindrivna fartyg. Byggd redan runt 1850 på Motala Verkstad för Hallands Ångbåts AB för att trafikera Västkusten, Danmark och Tyskland.  Hon var bland annat Sveriges första fartyg med elektriskt ljus ombord.

Nordiska superyachter
Med sin nya klipperstäv blev Seagull ett mycket pampigt fartyg. Hon ligger idag sjunken strax utanför Växlet. Vem bärgar henne? (Foto: Arkiv)

Efter många turer köptes hon 1930 av den finska affärsmannen Hans von Rettig, fick namnet Seagull och byggdes om till en ytterst luxuös lustjakt. Rettig ägde henne till 1936 då han donerade henne till Finska staten för att användas som representationsfartyg och hon fick då namnet Aura II.

Under krigstjänst exploderade en mina på hennes akterdäck 1940 under väg över Ålands hav. Akterskeppet slets av och hon sjönk på fem minuter. 26 man dog och 15 räddades. Hennes sjunkplats finns dokumenterad så det går att bärga henne…

Lady Hutton

Märkligt nog beställdes även denna yacht av CKG Billings och fick, som efterföljare till Finlandia (ovan) namnet Vanadis vid sin sjösättning 1924.

ANNONS
ANNONS
Nordiska Superyachter
Lady Hutton är en magnifik motoryacht. En mycket trevlig 18-årspresent kan tyckas. (Foto: Arkiv)

1925 köptes hon av aktiemagnaten Harrison Williams som gav henne namnet Warrior och gjorde en årslång smekmånadskryssning med henne tillsammans med sin fru Mona.

Pampig 18-årspresent

1930 fick Barbara Hutton, arvtagerska till Woolworth-kedjan, yachten som 18-årspresent av sin far och fick då namnet Lady Hutton.

Nordiska superyachter
Lady Hutton under gång under 1930-talet. (Foto: Arkiv)

1940 såldes hon till Brittiska Flottan och hamnade efter kriget i Norge och sedan i Sverige. Gick som passagerarbåt en tid mellan Stockholm och Åbo.

Nordiska superyachter
Idag ligger Lady Hutton som hotell och konferensfartyg på Riddarholmen i Stockholm. (Foto. Wikicommons)

1980 köptes hon för skrotvärdet av några svenska finansmän, som lät helrenovera fartyget och lägga henne som affärs-hotell på Riddarholmen i Stockholm, där hon ligger än idag.

Läs också:

Historien om familjen Manville 

Moderna svenska superyachter