Dagens PS

20 klassiska citat om ekonomi och näringsliv

(Foto: TT / montage)
Leif Östlings groda 2017. (Foto: TT / montage)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 feb. 2021Publicerad: 20 feb. 2021

Mycket har sagts om pengar, näringsliv och ekonomi genom åren – här är 20 klassiska ekonomicitat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Warren Buffett. (Foto: TT)

“Regel nummer 1: Förlora aldrig pengar. Regel nummer 2: Glöm aldrig regel nummer 1.”Warren Buffett, legendarisk investerare. 

”Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda, det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem.” – dåvarande finansministern Pär Nuder (S), 2007. 

“Maj är en av de mest riskabla månaderna för att spekulera i aktier. De andra är juli, januari, september, april, november, mars, oktober, juni, december, augusti och februari.”Mark Twain, amerikansk författare, reporter och tidningsman.

“Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?” – Dåvarande ordföranden i Svensk Näringsliv, Leif Östling, 2017, om sitt skatteupplägg på Malta.

Jag har inga speciella talanger, jag är bara passionerat nyfiken

Albert Einstein (Foto: TT)

”Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk.”Albert Einstein, tysk-amerikansk teoretisk fysiker. 

“Kapitalismens överlägsenhet som skapare av ett bättre människosläkte bevisas väl bäst av den enkla sanningen att det finns få 75-åriga gruvarbetare som kan klå Marcus Wallenberg i tennis.”Tage Danielsson, svensk författare, poet, manusförfattare, filmregissör, skådespelare och komiker. 

ANNONS

“Det finns inget sådant som en gratis lunch.” Amerikanskt talesätt

“Om du är skyldig banken hundra pund, så har du problem. Men om du är skyldig en miljon, så har banken problem.” John Maynard Keynes, brittisk ekonom. 

“När det är dags att hänga kapitalisterna, så kommer de tävla med varandra om repkontraktet.” citat som tillskrivits bland andra Vladimir Lenin, Josef Stalin, Karl Marx och Aleksandr Solzjenitsyn. 

Nordeas styrelseordförande Björn "Nalle" Wahlroos och bankens vd Casper von Koskull. (Foto: TT)

Björn “Nalle” Wahlroos. (Foto: TT)

Omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar.” – Nordeas dåvarande styrelseordförande Björn “Nalle” Wahlroos

”Det ligger i kvinnornas gener att vilja bli försörjda av män.” – HQ Banks dåvarande ordförande Mats Qviberg om jämställdhetsdebatten. 

”Det är jag som äger banken.” – Riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren när han stegade in på Carnegies kontor efter att staten tagit över banken 2008.

“Tystnad, tystnad och tystnad.” Tändstickskungen Ivar Kreuger på frågan om vad som var nyckeln till hans framgångar.

ANNONS
Investor sänker utdelningen från 14 till 9 kronor för stunden men överväger "en möjlig andra utdelning längre fram", meddelar styrelseordförande Jacob Wallenberg. (Foto: TT)

Jacob Wallenberg. (Foto: TT)

”Det är ju fruktansvärt, det som din syster gör med banken.”SEB:s dåvarande ordförande Jacob Wallenberg reagerar på att intervjuarens syster fortfarande vill betala räkningar över disk.

“Köp billigt, sälj dyrt!”Benjamin Graham, amerikansk ekonom, professor och investerare.

”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet.” Göran Persson, dåvarande statsminister 1996.

PG Gyllenhammars konsultbolag går som tåget

Pehr G. Gyllenhammar. (Foto: TT)

“Det väsentligaste som man kan säga om ekonomer är att de så gott som alltid har fel.” Pehr G. Gyllenhammar, tidigare vd och ordförande för Volvo.

“Fri konkurrens är bra i princip, men bara i princip och egentligen bara i andra branscher än den egna, där det rent av är skadligt med konkurrens.” Gustaf Olivecrona, svensk journalist och författare.

“Om Karl Marx, istället för att skriva om kapital, hade skaffat ett, så vore det mycket bättre.” Karl Marx mamma (enligt ett skämt av Karl Marx själv). 

ANNONS

“Håll reda på småutgifterna! En liten läcka kan snart nog sänka ett stort skepp.” Benjamin Franklin, amerikansk boktryckare, vetenskapsman, diplomat och politiker.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS