Han har sett insidan av fler blodkärl än de flesta. Nu vill han förändra människors hälsa från utsidan. Här är 10 livsmedel han aldrig kommer röra igen.
Hjärtläkaren: Dessa "nyttiga" livsmedel rör jag aldrig


Mest läst i kategorin
Den amerikanske hjärtläkaren Dr. Sanjay Bhojraj, känd som @doctorsanjaymd på Instagram, har blivit viral med sin lista över de 10 livsmedel han aldrig mer tänker köpa eller äta.
10 livsmedel
Efter 15 år som kardiolog, där han bland annat utfört ingrepp på patienter med hjärtsjukdom, insåg Bhojraj att det inte räcker med mediciner och operationer.
“Det pratas för lite om hur mycket kost och livsstil faktiskt påverkar vår hälsa”, säger han till Newsweek.
I ett snabbt klipp som spelades in i hans kök radar han upp livsmedel som många ser som nyttiga – men som han själv menar gör mer skada än nytta.

Här är läkarens svarta lista:
- Agavesirap: Låter naturligt, men höjer triglyceriderna snabbt.
- Kokosolja (i stora mängder): Proppfull av mättat fett.
- Köpe-granola: Ofta ultraprocessad och sockerbombad.
- Fullkornsbröd med tillsatser: Ofta “brunfärgat vitt bröd”
- Smaksatt yoghurt: Gömmer ofta mer socker än godis.
- Växtbaserat köttsubstitut: Fullt av tillsatser och processade oljor.
- Riskakor: Näringsfattiga och snabba blodsockerhöjare.
- Färdigflaskad grön juice: “Fruktosbomber i förklädnad”
- Smaksatt bubbelvatten med “naturliga aromer”: Vissa innehåller kemikalier som kan skada tarmarna.
- Glutenfria snacks: Ofta lika processade som vanliga, bara med annan etikett.
Läs också: Hälsochock: Tre livsmedel du snart inte har råd med. Dagens PS
Senaste nytt
“Jag äter som om det vore 1825”
Bhojraj har utvecklat vad han kallar “1825-dieten” – alltså att försöka äta som människor gjorde innan den moderna livsmedelsindustrin tog över.
“Våra kroppar är gjorda för riktig mat, inte designade produkter skapade i ett labb”, säger han.
Och uppenbarligen slår det an. Bhojrajs video har setts över 4,5 miljoner gånger och kommentarsfältet är fullt av applåder.
Läs även: Tio näringsrika och billiga livsmedel. News55
Inte ensam om kritiken
Elizabeth Klodas, en annan kardiolog och grundare av ett matföretag som samarbetar med Mayo Clinic, håller med om det mesta på Bhojrajs lista.
Hon beskriver till exempel agavesirap som en “fruktosfälla” som snabbt omvandlas till skadliga blodfetter i kroppen.
Hon vill dock påpeka att allt fullkornsbröd inte är dåligt – bara för att det är brunt betyder det inte att det är bluff. Rätt märkt kan det vara en riktig hälsovinst, säger hon.
Läs också: Sju livsmedel som främjar din mentala hälsa. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.